Прямий діалог між владою і громадськістю

На майданчику Дорадчих зборів перших придністровських депутатів триває обговорення актуальних питань розвитку нашої держави.

Програму з соціально-економічного розвитку орденоносної столиці Придністров’я представив засновникам республіки глава держадміністрації міст Тирасполя і Дністровська Олег Довгопол. За його словами, з 2017 року місто стало дотаційним. Наводимо тези з його виступу.

Варварська політика попередньої влади стосовно до підприємців і підприємств міста призвела до такої ситуації. Тирасполь потребує більш справедливого розподілу загальних прибутків. Не працюють у повній мірі норми закону «Про столицю», яка повинна отримувати з республіканського бюджету субвенції на реалізацію столичних функцій. Щорічно на проведення республіканських масових заходів, більшість яких за традицією відбувається в Тирасполі, витрачається близько 20 млн рублів, а виділяється – всього 1 млн.

Однією з найгостріших для тираспольчан проблем є забезпечення якісною водою. У 2013-му місцеве Управління водопровідно-каналізаційного господарства стало базовим для створеного ДУП «Водопостачання та водовідведення». Тоді благом для жителів усіх населених пунктів, за винятком Тирасполя, стало зниження тарифів на воду (в столиці вони, навпаки, підвищилися). При цьому саме з тираспольських абонентів здійснюється найбільший збір – 76 млн рублів щорічно, повертається ж шляхом вкладень у місцеві мережі та обладнання водоканалізаційного господарства всього 7 млн рублів. Від цього і погіршення якості води, й претензії, які висувають не тільки столичний градоначальник, а й городяни. Щоправда, існує домовленість із республіканською владою та керівництвом спеціалізованого підприємства про те, що поточного року необхідна сума зросте до 25 млн рублів. Для розв’язання проблеми з забезпеченням жителів Тирасполя якісною водою необхідно знову повернути мережі водопостачання та водовідведення у власність та оперативне управління місцевих органів влади.

Попри чималі труднощі, керівництво придністровської столиці робить усе необхідне для виконання своїх соціальних зобов’язань перед громадянами, особливо це стосується своєчасної виплати заробітних плат і пенсій. Другий рік поспіль у Тирасполі діє програма відновлення об’єктів громадського харчування, яка передбачає заміну старого обладнання в дитячих садках і школах. Ми чудово розуміємо, що без правильного харчування не можна організувати виховний процес молодого покоління.

Керівництво придністровської столиці робитиме все необхідне для підтримки малого бізнесу в Тирасполі. Для підприємців цього року будуть організовані навчальні семінари. Місто зацікавлене як в іноземних, так і у вітчизняних інвесторах. Столичні Рада народних депутатів і держадміністрація разом із Міністерством економічного розвитку працюють над розробкою бізнес-планів щодо зайнятості населення міста. На інвестиційному форумі, який відбудеться нинішнього року в Тирасполі, нашим підприємцям будуть запропоновані конкретні проекти з реалізації на території міста з визначеними умовами фінансування коштом пільгового кредитування. Це сприятиме збільшенню кількості робочих місць і надходженню коштів у бюджет міста.

Столична адміністрація піклується і про нове покоління придністровців. Молодим сім’ям надаються бюджетні кредити в національній валюті на придбання житла або будівельних матеріалів, виготовлених на території ПМР, для будівництва домоволодінь. Кредити надаються на термін до 5 (п’яти) років під 1 (один) відсоток річних.

За підсумками засідання засновники республіки ухвалили резолюцію, в якій порекомендували:

– депутатам Верховної Ради організувати проведення парламентських слухань для аналізу виконання Закону «Про органи місцевої влади, місцевого самоврядування і державної адміністрації в ПМР;

– органам влади впроваджувати в життя положення Закону «Про статус столиці ПМР».

Микола   ЮРКЕВИЧ.