Крокувати в ногу з часом

Народна програма по місту Дністровську, з якою Президент Вадим Красносельський переміг на виборах, – це головний орієнтир у роботі місцевої влади. Про те, як вирішуються важливі господарські завдання, розповідає глава держадміністрації з 2017 року Сергій Карюк:

«За останні два роки багато уваги приділялося підтримці освітніх установ та розвитку соціальної сфери. Найбільш актуальним завданням поточного періоду є упорядкування міста, створення культурно-дозвільних зон, місць сімейного відпочинку і занять спортом, розв’язання проблем щодо освітлення міських вулиць і житлового довгобуду.

Улюбленим місцем відпочинку і спілкування городян є Центральний міський парк і бульвар Енергетиків. Вони вже давно вимагають оновлення. Асфальт на бульварі, практично, зносився. Тепер тут укладають нову якісну тротуарну плитку і бордюри. До літнього сезону обидві зони відпочинку стануть більш привабливими, з квітниками та клумбами, з установленими красивими лавками й сучасним тротуарним покриттям. Загальнодоступними стануть пристрої для підзарядки телефонів, зона «вай-фай» і трансляція музики. Минулого року в парку був відреставрований фонтан і розпочато будівництво ролердрому і пантреку. До літа воно завершиться. Створюються ці об’єкти з ініціативи й за участю депутатів і молоді міста. Розглядається питання про можливість відкриття в парку дитячого кафе.

З 2019 року на баланс міста передано Палац культури «Енергетик». Нині формується штат, який, ми сподіваємося, збереже кращі творчі традиції установи й зробить культурне життя міста цікавішим і ще більш насиченим.

Минулого року було замінено 140 світильників міського освітлення, однак, чимраз більше навантаження показало, що необхідно замінювати фізично зношені підземні електромережі, встановлені ще 30–40 років тому. Третій важливий об’єкт – міський спортивний майданчик на вулиці Будівельників, 24. Минулого року ми підготували проект його реконструкції й ґрунтовно розчистили. Тепер справа за установкою спеціального гумового покриття. Це буде облаштований роздягальнями й усім необхідним інвентарем сучасний загальнодоступний спортивний майданчик.

Серйозним досягненням я вважаю якісну роботу Дністровської ЖЕУК. Ми готуємося знову взяти участь у Республіканському конкурсі «Чисте місто» й особливу увагу приділяємо прибудинковим територіям. У весняно-літній період на плечі міського комунального господарства ляже турбота про зону відпочинку на березі Кучурганського лиману. Це технологічна територія ЗАТ «Молдавська ДРЕС», яку на літо підприємство безоплатно передає адміністрації Дністровська. Ми організовуємо санітарне очищення берега, забезпечуємо діяльність рятувальників, наявність торгових точок, а також прибирання сміття. Були проблеми з проїздом спецмашин. Молдавська ДРЕС зміцнила міст через канал, і тепер машини зможуть щодня проїжджати на територію пляжу.

Ми плануємо встановити на бульварі невеликий монумент на честь подвигу учасників Великої Вітчизняної війни, захисників ПМР та воїнів-інтернаціоналістів. Це давня мрія захисників Придністров’я і ветеранів війни в Афганістані на чолі з автором ідеї Сергієм Марченком. Ескіз пам’ятника вже затверджений. Тільки-но ми встановимо його, городяни зможуть у пам’ятні дати покладати до нього квіти, віддаючи данину поваги загиблим захисникам Вітчизни.

Усі ці плани, я дуже сподіваюся, будуть реалізовані нинішнього року і порадують молодь, усіх городян і гостей міста. Є ще одна гарна новина: експертиза визнала придатними для відновлення два будинки з розряду колишнього довгобуду. Об’єкти будуть завершені. Проектна документація на них уже підготовлена, їм присвоєні адреси – вулиця Комсомольська, 1 і 3. Після передачі місту права власності, розпочнуться будівельні роботи. Буде визначено вартість кожної з 60 кооперативних квартир і список майбутніх власників. Пріоритет у пайовій участі на будівництво належить співробітникам міських муніципальних структур. Усе здійснюватиметься строго за законом.

Відповідно до встановлених термінів, у місті відбулися громадські слухання щодо ухваленого Дністровською Радою народних депутатів бюджету 2019 року. Сума граничних витрат бюджету по всіх фондах і цільових програмах склала понад 33 млн 261 тис. рублів ПМР. Роботи багато, а коштами потрібно розпорядитися грамотно і по-хазяйськи. Ми працюємо на благо людей, хочеться крокувати в ногу з часом і зробити якомога більше і краще».

Лара ЧАЙКА.