Аналіз підсумків виборів у Молдові все ще триває

Підсумки парламентських виборів у Молдові 15 березня обговорили на засіданні дискусійного клубу Інституту соціально-політичних досліджень та регіонального розвитку (ІСПДРР). У режимі скайп-конференції з клубом працювала й Тираспольська філія Інституту країн СНД.

Довга суперечка поміж учасниками дискусії виникла з питання щодо нинішнього стану соціалістів Молдови, але вони так і не дійшли компромісу. За словами депутата Верховної Ради ПМР Андрія Сафонова, «…підсумки виборів – це програш для соціалістів». На противагу йому президент громадської організації «Асоціація молодих експертів Молдови» Олександр Кориненко назвав соціалістів «переможцями». «Кандидати не працювали з електоратом, їхні гасла були незрозумілі для виборців, але ж у результаті партія недобрала 10–11 мандатів», – підкреслив експерт, аргументуючи результатами останнього етапу виборчої кампанії.

Підсумки парламентських виборів у РМ залишаються однією з головних тем для обговорення. Аналітики не проігнорували питання про масову участь громадян Придністров’я у цих виборах. За інформацією ІСПДРР, 24 лютого на території Молдови проголосували 37 тисяч жителів ПМР, які мають молдовське громадянство, що стало своєрідним рекордом.

Депутат Андрій Сафонов переконаний, що обрання двох депутатів-одномандатників від Придністров’я не матиме суттєвого впливу на ситуацію навколо ПМР. «Як ці депутати можуть, наприклад, доводити позицію Придністров’я в парламенті Молдови? Вони не уповноважені конкретними придністровцями й нашими органами влади. Придністровська територія до виборів у РМ була залучена, але виборчі дільниці тут не відкривалися», – пояснив свою позицію парламентарій.

Вибори залишили низку запитань, на більшість з яких ще тільки належить дати відповіді. На думку завідувача відділу Придністров’я та Молдови Інституту країн СНД С. Лавренова, більш-менш чіткі прогнози розвитку поствиборчої ситуації в РМ можна буде робити напередодні першого засідання нового парламенту.

Дар’я   ІЗЮМСЬКА.