Рівні права – рівні можливості

У Бендерах відбувся навчальний тренінг, у ході якого фахівцям різних галузей діяльності розповідали про права людей з обмеженими можливостями. Організатором заходу виступило управління Верховного комісара ООН з прав людини, яке тісно співпрацює з Міністерством закордонних справ і Мінсоцзахисту ПМР.

Така подія (тренінг із захисту прав людей з обмеженими можливостями) в Бендерах відбулася вперше. До участі в ній запросили психологів, викладачів корекційних закладів, представників апарату уповноваженого з прав людини, соціальних працівників, фахівців бендерського тролейбусного парку та міського ЖЕУКа.

«У тренінгу брали участь ті фахівці, які за своєю професійною діяльністю взаємодіють із людьми з інвалідністю. Ми ставимо собі за мету розширити знання працівників різних організацій у галузі захисту прав людей з вадами розвитку, пояснити учасникам дискусії, що означає поняття «обмежені можливості», які є права у цієї категорії населення і як їм можна допомогти», – розповів координатор програми Управління Верховного комісара ООН з прав людини Олександр Стратулат. На його думку, тема заняття /тренінгу актуальна на сьогодні. «Різні дослідження показують, що категорія людей з інвалідністю досі залишається однією з найбільш дискримінованих груп населення, і завдання нашого проекту – розвіяти будь-які стереотипи в цьому питанні», – підкреслив О. Стратулат.

Під час дискусії учасники тренінгу також ділилися досвідом взаємодії з людьми з особливостями здоров’я, шукали шляхи розв’язання актуальних проблем цієї категорії громадян. Організатори заходу відзначили, що аналогічні зустрічі й тренування проводились і в інших містах Придністров’я – Тирасполі, Слободзеї, Григоріополі, Рибниці та Кам’янці. «У такому спілкуванні взяли участь близько 150 фахівців, і мені приємно відзначити, що результат нашої праці вже помітний. Після дискусій багато людей говорили, що у них кардинально змінилося розуміння того, як треба ставитися до цієї групи населення», – розповів Олександр Стратулат.

У 2018-му держава доклала багато зусиль для створення безбар’єрного середовища для людей з інвалідністю. Минулий рік у Придністров’ї був оголошений Роком рівних можливостей. Робота в цьому напрямку триває й нині. У республіці створена державна цільова програма «Рівні можливості». Вона спрямована на поліпшення умов життя особливих людей та створення для них доступного середовища і розрахована на 2019 – 2022 роки.

Леся   ПОТОЦЬКА.