Ініціативам Молодіжного парламенту – зелене світло

Голова Уряду 19 березня зустрівся з представниками молодіжного парламенту. У такий спосіб Олександр Мартинов виконав обіцянку, що пролунала на одному з регулярних спілкувань з громадськістю: прем’єр-міністр запропонував провести окреме засідання, щоб обговорити спільні проекти для підтримки молодих людей.

«Ви сприймаєте ті чи інші проблеми життєдіяльності нашої держави по-іншому і можете формувати пропозиції, як зробити життя громадян, у тому числі молоді, кращим. Ми готові почути й критику, й пропозиції, бо близько половини проблемних точок у країні «розкриваються» під час спілкування з представниками громадських організацій», – констатував прем’єр-міністр.

Керівник молодіжного парламенту Олександр Савич, у свою чергу, розповів, що їхній дорадчий орган намагається підтримувати зв’язок зі своїми колегами з Російської Федерації та молодіжними виборчими комісіями Ханти-Мансійська.

«Волонтери в стінах державних органів намагаються запропонувати своє бачення розв’язання проблем та вимог однолітків. Наш голос – консультативний, але досить важливим є те, що державні органи приділяють нам таку увагу», – зазначив Олександр Савич.

Лідер молодіжного законотворчого органу також запропонував підготувати спільну урядову програму відвідування підприємств учнями старших класів, щоб вони наочно змогли ознайомитися з технологічними процесами та поспілкуватися з фахівцями. Глава Уряду Олександр Мартинов підтримав ініціативу, зазначивши, що раніше було багато екскурсій на фабрики та заводи, а діти мали змогу перейнятися робочою атмосферою.

Міністр економічного розвитку Сергій Оболоник підтвердив, що подібна практика вже існує, головна її мета – зробити цю програму системою. Активно взаємодіють парламентарії з міністерствами у питаннях реалізації молодіжної політики. Олександр Мартинов доручив кожному з відомств підготувати графік зустрічей з комітетами молодіжного парламенту, щоб більш локально налагодити співпрацю.

Молоді люди вже готують законодавчі ініціативи. Нині парламентарії розробляють законопроект, що стосується правової соціалізації дітей-сиріт від 13 до 17 років. Як зазначила Дар’я Корсакова, суть ідеї «…полягає в тому, щоб проводити круглі столи, семінари з профільними фахівцями, які відповідатимуть на запитання дітей». Ще один проект молодіжного парламенту стосується заміни звичного адміністративного штрафу на суспільно-корисне відпрацювання для малозабезпечених сімей. Найближчим часом усі документи будуть передані на розгляд у Верховну Раду.

Планами з молодіжної політики на цей рік поділився прем’єр. Уряд готує законопроект щодо підтримки молодих фахівців і молодих сімей. Під цей закон закладуть гроші до відповідного Фонду, з якого планується спрямовувати фінанси за кількома напрямками. Один із них – допомога в придбанні житла.

«З 2019 року в республіці передбачається реалізація програми з підтримки підприємництва, працює Фонд, розрахований здебільшого на молодь. Ми збираємося відкрити бізнес-школу, в якій люди з цікавими ідеями зможуть спробувати реалізувати свої здібності», – акцентував Олександр Володимирович.

Підбиваючи підсумок зустрічі, Олександр Мартинов націлив молодіжний парламент на більш активну роботу, бо реалізація державних завдань вимагає нового погляду та свіжих креативних думок молодих і небайдужих людей.

Дарина   КУЛАКОВА.