Туристичну галузь – на державний рівень

Туризм – одне з головних джерел прибутків для багатьох країн світу. Цей напрямок є лідером серед інших галузей економіки за кількістю новостворених робочих місць. Фахівці дійшли висновку, що розвиток туризму, як правило, напряму залежить від економічного і соціального рівня держави. Настав час і в нашій республіці поставити туристичну галузь на державні рейки.

На зустрічі віце-прем’єра, міністра економічного розвитку ПМР Сергія Оболоника з представниками туристичної галузі обговорили проект Державної цільової програми «Підтримка та розвиток туризму в ПМР на 2019–2026 роки». Віце-прем’єр зазначив,  що програма не декларативна, це робочий документ, покликаний розвивати туризм. Вона розроблена на 7 років і передбачає розв’язання двох важливих завдань: поліпшення якості туристичних послуг і підвищення привабливості Придністров’я для туристів на внутрішньому і міжнародному ринках.

Під час реалізації програми кількість гостей республіки має зрости до 100 тисяч відвідувачів щорічно. У Мінекономрозвитку вважають, що організувати залучення туристів до Придністров`я можна, розвиваючи пріоритетні види туристичної галузі. «У програмі передбачена робота щодо покращання сільського, етнографічного, екологічного, спортивного і ділового туризму. Також відбудуться відповідні позитивні зрушення в галузі винного, лікувального, релігійного і дитячо-юнацького туризму. Необхідно наголосити, що для розвитку кожного з видів туризму передбачена своя програма», – розповіла заступник міністра Наталія Ситкіна.

Реалізація програми розбита на періоди: 2019–2020 роки – один із найскладніших, але він закладе основу для подальшого розвитку. У вересні поточного року планується проведення Міжнародного щорічного туристичного форуму. Наталія Ситкіна повідомила: «До цього моменту плануємо виконати значний обсяг роботи зі створення туристичних брендів окремих міст і районів, виготовлення сувенірної продукції та розроблення концепції національного стенду. Одночасно триватиме створення туристичного продукту, розробка сайту тощо. Буде видано туристичний путівник – тобто карту, довідник з означенням основних постачальників туристичних послуг». З нинішнього року заплановано встановити дороговкази, що ведуть до основних визначних пам’яток, розробити нові таблички з назвами вулиць, у тому числі іноземною мовою тощо.

У період 2021–2023 років вестиметься поглиблена робота з розвитку галузі. Заплановано проведення заходів, що розвивають основні результати першого етапу. Паралельно продовжать роботу з поліпшення інфраструктури й просування республіки в цілому.

Роки 2024–2026 будуть періодом упровадження інноваційних рішень і поширення оновленої туристичної інфраструктури в райони республіки.

Сергій Оболоник стверджує, що програма розвитку туризму – це «…той скелет, на який наша туристична галузь могла б спиратися і розвиватися». У ній закладені й такі базові елементи як промоушен, тобто презентація республіки медіа засобами. «Наше інформаційне поле недостатньо насичене цим продуктом. Підготовка правильного промоушена, просування продукту – це те, що нам потрібно», – зазначив віце-прем’єр – міністр економічного розвитку.

Завдання ЗМІ й газети «Гомін» зокрема, розповідати читачам про нові досягнення в республіці, приваблювати туристів позитивною інформацією про наш край, звертати увагу на ті зміни, які відбуваються щодня, щохвилини на території нашої держави.

Уляна   БОНДАРЧУК.
Фото прес-служби Уряду