Діти на вас чекають, дорогі Айболити!

У республіці гостро стоїть питання кадрового забезпечення медичних закладів. Особливо складною є ситуація з дитячими лікарями в Дністровській міській лікарні, в зоні відповідальності якої перебувають села Незавертайлівка, Коротне і селище Первомайськ.

Головний лікар закладу Анатолій Білоус, глава держадміністрації Дністровська Сергій Карюк, за підтримки депутата ВР ПМР Віктора Гузуна об’єднали свої зусилля, щоб створити умови для залучення до роботи в цьому закладі як початківців, так і досвідчених дитячих лікарів.

Молодих фахівців готові прийняти, забезпечити житлом, підйомними коштами, допомогти в професійному становленні – навантаження досягатиме до 2 ставок. Досвідченому дитячому лікареві влада міста обіцяє надати трикімнатну квартиру, для того, щоб він міг проживати разом зі своєю сім’єю. Через 5–7 років плідної роботи передбачено можливість приватизації житлової площі. З цією метою буде укладений договір фахівця з керівництвом лікарні та держадміністрацією Дністровська.

Досвідчений педіатр необхідний для відкриття денного дитячого стаціонару, в якому вже створено всі необхідні умови для лікування і догляду за хворими дітьми. Поки що стаціонар пустує через відсутність кадрів, а дітей, яким потрібна термінова госпіталізація або серйозне профілактичне лікування, нині приймає Слободзейська лікарня.

На сьогодні в Дністровській лікарні працюють всього два педіатри. Ще п’ять ставок, у тому числі й для сільських амбулаторій, залишаються вакантними. Усього в зоні обслуговування установи перебувають 4 183 дітей і підлітків до 17 років. На амбулаторному обліку Дністровська – 2 104 дитини, в селі Незавертайлівка – 702, в Коротному – 596, у селищі Первомайськ – 781 особа. Тільки на диспансерному обліку у двох педіатрів Дністровської лікарні стоять на обліку 398 дітей до 14 років. У день прийому в коридорі дитячого відділення збирається велика черга. Двоє дитячих лікарів проводять огляд до 45 маленьких пацієнтів. Години прийому невблаганно розтягуються, але ж у щоденний графік лікаря ще входить патронаж новонароджених і відвідування хворих своєї дільниці в Дністровську (лікарську допомогу вдома хворим дітям, що живуть у селах, надає служба швидкої допомоги). Висвітлюючи проблему, головний лікар Анатолій Білоус підкреслив, що досвідчений педіатр Валентина Іванова та її колега Тетяна Бровченко постійно навчаються, терпляче і сумлінно ведуть прийом, люблять дітей і роблять усе можливе, щоб зберегти їхнє здоров’я. Водночас вони надзвичайно втомлюються, адже на них покладені величезні навантаження і відповідальність. На жаль, на сьогодні їм нікому передавати свій солідний практичний досвід. Головний лікар і колектив медиків Дністровської лікарні готові прийняти педіатрів та інших фахівців, що виявлять бажання у них працювати. Вони готові забезпечити відповідні умови праці й матеріально їх заохотити.

Останнім часом будівля лікарні значно змінилася на краще. Цілком сучасно виглядає дитяче відділення поліклініки. Коштом державної Програми капітальних вкладень у 2018 році здійснено ремонт рентгенкабінету з установкою в ньому сучасної діагностичної апаратури. Лабораторію обладнали новим цифровим аналізатором, незабаром працюватиме й сучасний автоклав. Приведена до ладу амбулаторія Первомайська, на черзі ремонт іще двох сільських амбулаторій та багато іншого.

Кадровий склад поповнився двома молодими медичними фахівцями – хірургом і травматологом. Проте, досить багато проблем накопичилося тут, так само як і у всій галузі. Медичний факультет ПДУ щорічно випускає 10 педіатрів, а потреба в республіці перевищує цю цифру в шість разів. Не випадково сфера охорони здоров’я оголошена пріоритетною в роботі Уряду ПМР. Перед МОЗ поставлено завдання стимулювати приплив і збереження молодих кадрів у системі охорони здоров’я. Виконання його охоплює багато аспектів, у тому числі й такий назрілий, як підвищення заробітної плати людям найблагороднішої й нелегкої професії – медичним працівникам. Сподіваємося, що всі проблеми найближчим часом будуть розв’язані. А поки що діти міста енергетиків, а також навколишніх сіл дуже чекають на своїх добрих і розумних лікарів, улюблених Айболитів!

Галина   МИКОЛАЄНКО.