Розширення міжнародної співпраці

Традиційний конкурс «Придністровська якість» щороку виявляє кращу продукцію, вироблену в нашій республіці. За підсумками 2018-го його лауреатами стали півсотні підприємств. Серед них – ЗАТ «Кам’янський консервний завод».

Напевно, немає придністровця, який не знає про це підприємство. Флагман промисловості Кам’янщини протягом 60 років постійно нарощував виробничі потужності й активно розширював асортимент продукції. Нині завод здатний виробляти м’ясні та плодоовочеві консерви, соки та компоти.

Торік колектив виготовив понад 27 млн банок консервів, у порівнянні з 2017-им – це у 3,5 рази більше. Значно зросли обсяги виробництва соку, який у новітній історії підприємства став його візитною карткою. Саме натуральний яблучний сік поряд із зеленим горошком і цукровою кукурудзою удостоєні знаку «Придністровська якість – 2018». Освоїли заводчани в минулому році випуск соків із м’якоттю: яблучного та сливового. А також більше, ніж у 2017-му, виготовили та заклали на зберігання напівфабрикатів із яблук, слив, томатів. Завдяки цим запасам, що зберігаються в асептичному відділенні, цех № 3 активно функціонує у міжсезоння. Зараз його колектив розливає в звичну тару яблучний та томатний сік – ароматний та смачний, а головне – вироблений з екологічно чистої плодоовочевої продукції, вирощеної в нашому краю. Такі важливі чинники як натуральна сировина та відсутність у рецептурі консервантів, ароматизаторів, підсилювачів смаку чи інших «хімічних» добавок допомагають ККЗ регулярно вигравати республіканські тендери на постачання консервів у лікарні, школи та дитячі садки.

Останнім часом не оминають своєю увагою продукцію Кам’янського заводу і торгівельні мережі Придністров’я. Проте, підприємство ще має резерви для розширення співпраці з ними. За підрахунками фахівців, на сьогодні ККЗ забезпечує потребу Придністров’я у соках лише на 7 – 8 %, в овочевих консервах – на 25 – 30 %. Інша продукція на прилавках магазинів республіки переважно імпортна. І це, погодьтеся, – дивно. Навіщо завозити таку кількість консервів із сусідніх країн, маючи власного виробника? Та ще якого! На міжнародних виставках «Продекспо», Peter Food, World Food Ukraine, Food Week Kazakhstan продукція, виготовлена на Кам’янському консервному заводі, удостоєна високих і престижних нагород.

Питанням щодо того, як змінити стан справ, стурбований не лише колектив заводу. Над розв’язанням проблеми працює Державна управляюча компанія, у відання якої у 2017-му було передано 10 держпідприємств, у тому числі – ККЗ. Директор ДУК Віктор Добров упевнений: у Кам’янського заводу є перспектива повністю забезпечити республіку власними плодоовочевими консервами, а ще – соусами та кетчупами, натуральними соками. При цьому обсяги продаж лише на внутрішньому ринку можуть зрости в 3–5 разів.

Технічні потужності для виконання цього завдання підприємство має. Завод оснащений сучасними лініями для виготовлення м’ясних і овочевих консервів, зеленого горошку і цукрової кукурудзи, томатного соусу і цільноконсервованої продукції, варення і джемів, повидла і компотів, томатної пасти та соку, натуральних і концентрованих соків, у тому числі – з м’якоттю. Лінії імпортовані з Італії, Угорщини, Франції та Швейцарії. ККЗ має власну систему водопостачання й очищення води, новітній парогенератор. Функціонують також допоміжні цехи: механічний і котельний, транспортний і ремонтно-будівельний…

Але навіть такому продуманому виробництву потрібна подальша модернізація. У першу чергу вона торкнеться лінії упаковки соків. Тара, в якій вони нині надходять у продаж, мабуть, єдиний недолік, який відзначають споживачі продукції ККЗ. Мовляв, трилітрові банки з соком незручно нести з магазина додому, а менша упаковка – дорожча, адже в її вартість входить і значна ціна скляних пляшок. Щоб розв’язати проблему, в бізнес-плані-2019 передбачене придбання лінії для розливу гарячих соків у поліетиленову тару. «Об’єм таких пляшок варіюватиметься від 330 грамів до 1 літра, що набагато зручніше для покупців, – розповів директор ЗАТ «Кам’янський консервний завод» Руслан Спатар. – Виробляти поліетиленову тару, яка витримує гарячий розлив до 90 градусів, будемо у себе на підприємстві. Це сприятиме здешевленню готової продукції, адже нам не доведеться ввозити скляні банки та пляшки з-за кордону».

Бізнес-план також передбачає застосування технології вакуумної консервації кукурудзи, завдяки якій у банці при використанні мінімуму води створюється сприятливе середовище для зерен. Для втілення проекту в життя планується придбати спеціальний апарат для пакування.

На намічену модернізацію ККЗ потрібно близько півмільйона євро. Цю суму керівництво підприємства сподівається отримати в рамках урядової програми субсидування процентної ставки. Якщо проект буде схвалений, обидві нові лінії почнуть працювати вже восени поточного року.

Колективу ККЗ належить серйозно подбати про розширення сировинної бази. Нині завод активно закуповує у фермерських господарств і сільгосппідприємств плодоовочеву продукцію, яка перебуває під строгим технологічним контролем на всіх етапах: від висівання насіння до збирання врожаю. Розвивати кооперацію з придністровськими аграріями (це посприяє і розвитку в республіці таких трудомістких галузей, як овочівництво та садівництво, на що націлене керівництво ПМР) – лише один із можливих напрямів. Інший – освоювати власну ріллю. Беручи до уваги екологічну чистоту регіону, держава виділила ККЗ 600 гектарів землі на березі ріки Дністер, щоб вирощувати саме ту сировину, яка необхідна для виробництва консервів.

Ще одна проблема, яку необхідно розв’язати, – експорт виготовленої продукції. «На традиційних зовнішніх ринках збуту – в Європі та Росії – тепер більш популярні та затребувані не консерви, а напівфабрикати. Крупні компанії зацікавлені в тому, щоб випускати продукцію під своєю торгівельною маркою. Але не всі види сировини можна виростити в їхній кліматичній зоні. Таким компаніям ми пропонуємо фруктові й овочеві пюре та пасти, яблучний концентрат. На ККЗ є устаткування для їхнього виробництва та відповідні умови для тривалого зберігання напівфабрикатів», – пояснив директор підприємства.

Така кооперація вже багато років ефективно діє між Кам’янським консервним і європейськими підприємствами. А недавно завод почав постачати концентрований яблучний сік компанії «Coca-Cola». «До російського холдингу входить півтора десятки виробничих підприємств, які, крім знаменитої газованої води, випускають також широкий асортимент соків, у тому числі таких відомих брендів, як «Добрий» і «Моя сім’я». На один із консервних заводів корпорації ми відвантажили понад 500 тонн концентрованого яблучного соку. Сподіваємося, ця співпраця триватиме та розвиватиметься», – підсумував свою розповідь Руслан Спатар.

Розширення міжнародного співробітництва та підвищення попиту на продукцію у Придністров’ї – головні цілі, над досягненням яких колектив Кам’янського консервного заводу продовжує працювати в новому сезоні.

Лариса   ЛЕГКУН.