Про новий податковий режим

З 1 квітня зміниться життєдіяльність індивідуальних підприємців. Набуде чинності нове податкове законодавство, що викликає в людей багато запитань і сумнівів. В актовому залі держадміністрації столиці відбулася зустріч підприємницького співтовариства з представниками виконавчих органів державної влади, на чолі з віце-прем’єром – міністром економічного розвитку Сергієм Оболоником.

На порядку денному – реформування чинної податкової системи для індивідуальних підприємців. Нагадаємо, з 1 квітня бізнесмени, які не бажають створювати юридичну особу в Придністров’ї, замість нинішньої патентної системи зможуть обрати один із трьох податкових режимів. Залежно від обсягів і напрямів діяльності, вони зможуть реєструватися як самозайняті громадяни, працювати за спрощеною системою оподаткування або знову придбати індивідуальний підприємницький патент.

«Важливо, щоб усі розуміли, до якої категорії вони належать. Причому у квітні, під час переходу на новий режим, оплата може бути внесена не на початку місяця, а в середині або наприкінці його. Це дозволить уникнути ажіотажу», – зазначив міністр економічного розвитку Сергій Оболоник.

Більшість підприємців у ході зустрічі цікавили питання митного оформлення товарів у зв’язку з переходом на нову систему оподаткування, в тому числі обмеження на максимальний обсяг продукції, який можна ввозити через кордон, обладнання для модернізації виробництва, чи входить ця сума в дозволені 50 тисяч у. о. та багато інших. Як зазначив Сергій Оболоник, ці питання потребують детального опрацювання, але всі пропозиції можна направляти до Міністерства фінансів, де їх уважно вивчать і приймуть рішення.

На зустрічі обговорювали ще декілька важливих проблем: онлайн-каси, ціни на транспорт, а також торгівлю. Упровадження онлайн-кас відкладено на два місяці, щоб за цей час усі змогли придбати нове обладнання. Перехід від звичайних касових апаратів на нові дозволить використовувати смартфони, на яких установлено спеціальний додаток для оплати за послуги. Чеки для споживачів підприємства зможуть роздруковувати за допомогою міні-принтерів. За словами Сергія Оболоника, підключення до системи фінансуватиметься коштом сплачених ними податків. Найближчим часом на офіційних сайтах профільних відомств з’явиться детальна інформація, стосовно до роботи онлайн-кас і спеціальних податкових режимів.

У Тирасполі торгівля зосереджуватиметься в торговельних центрах і на ринках, видача патенту на виносну торгівлю здійснюватиметься вибірково, пріоритет надаватимуть юридичним особам. З часом держадміністрація націлена заборонити виносну торгівлю.

Щодо пасажирських перевезень Сергій Оболоник запевнив присутніх, що вартість проїзду не підвищуватиметься.

Відповідаючи на запитання присутніх, керівник податкової інспекції Тирасполя Юлія Савченко дала пояснення, що у зв’язку з набуттям чинності нового патентного законодавства з 18 березня по 30 квітня 2019 року територіальні податкові інспекції прийматимуть від підприємців заяви на одержання посвідчень самозайнятої особи, патентів і дозволу на застосування спрощеної системи оподаткування.

Інформацію про подачу заяв можна отримати в територіальній податковій інспекції за місцем реєстрації індивідуального підприємця, а також на офіційному сайті Міністерства фінансів ПМР.

Віра   МАКОВА.