Заплатіть – і мийтеся на здоров’я!

«На сьогодні ми маємо по республіці 30 тисяч боржників, які повинні оплатити послуги з постачання води», – з прикрістю зазначила заступник генерального директора ДУП «Водопостачання та водовідведення» Олена Фатєєва.

Вона розповіла, що боржників можна поділити на кілька категорій: перша – це ті, що виїхали за межі Придністров’я на заробітки чи з будь-яких інших причин не встановили водомірів, і тому розраховуватися за воду їм доводиться за максимальними тарифами. Відповідно, за час їхньої відсутності, накопичується велика заборгованість.

«Але, повернувшись додому, такі люди надають відповідні документи, й ми робимо їм перерахунок, тому що вони не користувалися цією послугою. Їх навіть і боржниками не можна назвати», – продовжує Олена Олександрівна.

Друга частина – це ті, хто скористався послугою, але не оплатив. Поміж них є досить заможні люди, які мають у власності великий будинок, дорогий автомобіль, але умисне не оплачують користування водою, просто ігнорують цю сплату.

Серед боржників є й ті, хто, наприклад, звільнився з місць позбавлення волі, ніде не працює, не має постійного прибутку, і тому не може заплатити.

Ми ж боротимемося з тими, хто нас ігнорує, тобто зі злісними неплатниками.

За участю дільничних міліціонерів наші фахівці відвідують таких осіб, попереджають їх, що у випадку, якщо вони не погасять заборгованість, що склалася, до кінця березня поточного року, то з 1 квітня відбуватиметься так зване «шайбування», тобто, в трубопровід вкручуватиметься шайба, яка зменшить діаметр труби. Вода в такому випадку подаватиметься невеличким струмочком, що не дасть змоги прийняти душ чи полити город.

Якщо боржники і в цьому випадку не проявлять свідомості, організація може подати на порушника в суд. Судовий процес, як правило, виграє державна структура, яка є позивачем. За рішенням судової інстанції ДУП «Водопостачання та водовідведення» також звертається до міграційної служби з проханням обмежити таким людям виїзд із республіки. Ця міра вважається найбільш дієвою.

З заступником генерального директора
ДУП  «Водопостачання  та  водовідведення» розмовляла
Ірина   МАСЛОВА.