Покликання свого пізнають вони суть!

Про те, що в нашій республіці гостро постала проблема дефіциту кадрів середньої ланки, говорилося вже чимало. Тож на сьогодні держава приділяє велику увагу популяризації робітничих професій.

У Тираспольському технікумі комерції відбувся конкурс «Кращий за професією» в номінації «Кондитер». У ньому взяли участь майже всі кондитери профільних навчальних закладів із 6 міст республіки: Тирасполя, Бендер, Слободзеї, Рибниці, Дубоссар і Кам’янки. «Ми вважаємо, що такі конкурси виявляють не тільки найбільш талановитих, не тільки тих, хто з душею ставиться до своєї справи, але й те, заради чого живе кожна людина – любов до своєї професії, бажання досягти успіху. А ваша професія – найпопулярніша. Ви даруєте людям радість від смачної їжі, це теж викликає величезну повагу», – звернулася до студентів міністр просвіти ПМР Тетяна Логінова.

Оцінювати найкращі кулінарні шедеври було довірено начальникам кондитерських цехів і технологам таких престижних підприємств, як ЗАТ «Тираспольський хлібокомбінат», ЗАТ «Готель «Дружба», ДУП «Бендерський хліб». Це ще одна прекрасна нагода для роботодавців республіки познайомитися зі своїми потенціальними працівниками.

Конкурс складався з трьох частин. У першій (теоретичній) відбувалося тестування в комп’ютерному класі. Другий етап був практичним: конкурсантам упродовж 90 хвилин належало приготувати капкейки (пишні тістечка з симпатичними кремовими шапочками різного кольору) з однакового для всіх набору продуктів. А що приготувати з цього набору, це вже залежало від власної фантазії конкурсантів. У третьому, останньому, етапі конкурсу журі визначало кращий пряниковий будиночок, виготовлений заздалегідь (домашнє завдання).

Директор Тираспольського технікуму комерції Яна Лаєвська сказала: «Конкурс дозволяє зробити великий крок уперед у розвиткові майстерності. Професії кухар, технолог і менеджер громадського харчування популярні й престижні. Конкурс абітурієнтів на професію «кухар-кондитер» стабільний, він становить дві особи на місце. Тому нам треба звертати увагу не стільки на престиж спеціальності, скільки на її компетенцію».

Попри те, що серед охочих навчатися за основними спеціальностями, які надає технікум, конкурс є, в республіці не вистачає саме робочих рук. Питання житла і заробітної плати є найважливішими. Вони стоять на першому місці й залишаються однією з причин, через які молоді фахівці в Придністров’ї надовго не затримуються. Молодим сім’ям бракує фінансів для гідного проживання, тому часто ті, хто домагаються успіху, стають професіоналами своєї справи, шукають можливість реалізуватися і побудувати кар’єру там, де рівень життя вищий.

Час минув швидко. На демонстраційні столики винесли свої кулінарні шедеври кращі з кращих молодих кондитерів. Описати простими словами красу виробів, виготовлених всього за півтори години нелегко, треба було бачити це на власні очі. На перший погляд і лідера визначити не так просто, тому що роботи одна краща за іншу.

За підсумками конкурсу в номінації «Пряниковий будиночок» перемогли кулінари Бендерського торговельно-технологічного технікуму. У досить складному другому змаганні з виготовлення капкейків кращою стала Ірина Подкаура – студентка Тираспольського технікуму комерції. Однак інші учасники теж були не слабшими за лідерів, що неодноразово відзначали члени журі. Перевага лідера була мінімальною. Усім конкурсантам були вручені спеціальні сертифікати.

Представлені роботи були чудові, а це означає, що таланти й майстри своєї справи не перевелися на придністровській землі.

Віталій   КОЛЬВЕНКО.