Вступна кампанія – 2019: що треба знати придністровцям

У ПДУ імені Т. Г. Шевченка розпочалася вступна кампанія 2019 року. Нині виш приймає заяви від усіх охочих пройти попереднє тестування. Документи можна подавати до 20 квітня.

«Вступна кампанія в ПДУ розрахована на кілька етапів і відбувається упродовж усього року», – пояснив перший проректор вищого навчального закладу Микола Смоленський. – Влітку відбудеться вже її завершальна фаза. Так, 11 червня цього року в держуніверситеті стартує прийом документів від абітурієнтів, а з 12 липня почнеться зарахування потенційних студентів – на позаконкурсній та конкурсній основах. Поточного року ми очікуємо близько 2 тисяч вступників, з яких понад 900 осіб зможуть навчатися на безкоштовній основі, тобто коштом республіканського бюджету, а решта – 1 100 чоловік навчатимуться на договірній основі. Це що стосується тільки програм бакалавріату та спеціалітету. У рамках програм магістратури ми також очікуємо близько 1 000 охочих, з яких майже 300 осіб зможуть навчатися безкоштовно, а решта (700) – на договірній основі».

Перший проректор також зазначив, що нинішнього року найбільше бюджетних місць виділять на такі факультети: медичний, педагогічний, аграрний, інженерний. «Під час розподілу наших випускників ми з’ясували, що на ринкові праці величезний попит спостерігається саме на фахівців цих напрямків, і тому кількість бюджетних місць на цих факультетах більша у порівнянні з іншими». Разом із тим Микола Смоленський підкреслив, що традиційно популярними спеціальностями в абітурієнтів упродовж кількох років залишаються одні й ті ж напрямки –  економічний, юридичний, медичний та інженерний. До них додалися і такі спеціальності, як переклад і перекладознавство, журналістика та програмування.

Перший проректор пояснив, що кількість охочих вступити в головний виш республіки з кожним роком зростає. Це пов’язано з тим, що ПДУ акредитований у Російській Федерації, а це означає, що з нашим дипломом випускники можуть безперешкодно працювати на території Росії. «Ми відкрили для наших випускників шлях на Схід. Але ми працюємо також і в інших напрямках, наприклад, цього року Міністерства закордонних справ Придністров’я і Молдови домовилися про апостилювання дипломів ПДУ, тобто всі випускники можуть отримати нейтральний диплом, завірити його в Міністерстві юстиції РМ, а це вже означає, що для придністровців відкритий шлях і на Захід», – зазначив Микола Миколайович.

Перший проректор держуніверситету зазначає, що з усією інформацією стосовно до вступу в головний виш Придністров’я можна ознайомитися на офіційному сайті навчального закладу в розділі «Правила прийому» на сторінці «Абітурієнту».

Оксана   КРУК.