Музи музею

Стародавні греки вважали, що у кожної сфери людської діяльності є своя покровителька – муза, буквально «мисляча». Щоб музи не покидали Елладу, для них будували музеї – будинки-храми, й вони стали осередком усього культурного та художнього життя Греції. Пізніше Птолемей I в Олександрії побудував Музей, який поєднав у собі науково-просвітницький центр, бібліотеку, обсерваторію, ботанічний сад і звіринець. Зацікавлені відвідувачі приходили в Музей не тільки заради приємного дозвілля, а і для здобуття знань, для наукових відкриттів. Відтоді музи ніколи не залишали музеїв.

Можливо, саме цим і пояснюється те, що в музеях працюють переважно жінки. У Рибницькому історико-краєзнавчому музеї місію збереження, популяризації й передачі наступним поколінням нашої культурної спадщини виконують чотири музи – головний хранитель фондів Людмила Мараренко, старший науковий співробітник Ірина Гладка, співробітники Лілія Терон та Марія Вертиш.

Музейні працівники – це люди, які добре знаються на історії, культурі, мистецтві, цінують прекрасне. Сучасний же музейний спеціаліст – це професіонал з новим світоглядом, що ґрунтується на достовірній інформації про культурне та історичне минуле батьківщини, фахівець, який розуміє необхідність інтеграції різноманітних культур. Музей не може бути просто сховищем експонатів. Основна діяльність фахівців спрямована на організацію акцій та взаємодію з відвідувачами.

Звичайно, це важливі складові професії, та велику роль відіграють також взаєморозуміння, дружба, злагода у колективі та креативний підхід до проведення різноманітних заходів. Саме цим і відзначається цей жіночий колектив. У такому творчому тандемі під кваліфікованим керівництвом Людмили Анатоліївни Мараренко жінки працюють уже кілька років. І на їхньому рахунку вже безліч різних акцій та проектів, орієнтованих насамперед на школярів. Адже серед інших призначень жінки найголовнішим є виховання дітей, залучення їх до історії, культури, усього прекрасного. З цією метою колектив музею співпрацює зі школами, пропонує педагогам проведення різних виховних заходів на базі музею, залучає дітей до збирання експонатів для тематичних виставок.

От і перший весняний місяць у історико-краєзнавчому музеї розпочався з відкриття виставки «Мерцішор – дзвінке свято весни». В оформленні експозиції брали участь учні міських шкіл, мешканці міста та району. Відвідувачі можуть побачити яскраве розмаїття біло-червоних мерцішорів на символічному дереві. Найціннішими вважаються найстаріші експонати: листівки, фотографії з фестивалю «Мерцішор», який відбувався у нашому місті, статуетки – зображення персонажів легенд.

Першими на це свято-виставку завітали першокласники Рибницької української школи. Діти, які більше знаються на українських традиціях, мали нагоду поринути у світ легенд та культури молдавського народу. Організатори також провели для них майстер-клас із виготовлення святкової весняної листівки. Листівку-аплікацію дітям запропонували подарувати матусям на 8 Березня. Цього ж дня з експозицією ознайомились і восьмикласники російської гімназії № 1. А жіночий колектив музею з материнською теплотою і задоволенням спостерігав, як діти різного віку відповідально поставилися до творчого завдання. Адже такі заходи виконують не тільки пізнавальну функцію, а й розважальну.

«Ми намагаємося влаштовувати у музеї тематичні акції, які допоможуть нашій молоді дізнатися більше про якісь конкретні події з нашої історії, про видатних і просто цікавих людей. Звичайно, орієнтуємося на підготовку та знання дітей різного віку. Так, для старшокласників торік організували зустріч із колишніми комсомольцями нашого міста. Цікаві розповіді з перших вуст захопили хлопців та дівчат, між старшим і молодшим поколіннями відбулася жвава бесіда. А ми упевнилися, що рухаємося у правильному напрямку», – розповіла Ірина Гладка.

«Дуже приємно, що колеги мене підтримують і розуміють. Найчастіше наші проекти потребують досить ретельної, кропіткої та тривалої підготовки. Проте це не зупиняє жодну з нас. У захопливому процесі в кожної виникають нові ідеї та пропозиції. Тож результат нашої злагодженої роботи радує», – зауважила Людмила Мараренко.

Упевнено можна сказати, що результат роботи цього жіночого колективу радує все місто та його гостей. Адже без змістовних музейних експозицій не відбуваєься жодне свято міського та державного рівня. З приходом весни хочеться побажати всім музейним музам творчого натхнення в їхній важливій культурно-просвітницькій діяльності.

Олеся   ПОДОЛЬСЬКА.