В. Зеленський помітно зміцнив своє лідерство

Невтішними для нинішньої київської влади стали результати опитування, проведеного в Україні, щодо кандидатури майбутнього лідера країни.

Всеукраїнська громадська організація «Передові правові ініціативи» 16–17 березня провела опитування, в якому взяли участь майже 165 тисяч українців, яким більш ніж 18 років. Усіх їх просили відповісти на запитання, за кого з наявних кандидатів на вищий державний пост вони готові віддати свій голос?

За В. Зеленського готові проголосувати 34 % виборців (понад третина голосів). Він лідирує в рейтингах майже всіх регіонів країни. Найбільшу популярність він має в Дніпропетровській області (46 %). Крім того, віддати за нього свій голос готові понад 40 % опитаних у Сумській, Харківській і Запорізькій областях. Менш як 40 % кандидат набирає в Одеській, Миколаївській, Рівненській, Кіровоградській (з 2016 р. – Кропивницькій), Закарпатській, Чернігівській та Херсонській областях.

Причому зверніть увагу на запитання: «За кого ви голосуватимете в другому турі виборів у разі участі в ньому Володимира Зеленського?» Понад 70 % опитаних обрали саме цього політика незалежно від його суперника. При цьому рівень підтримки лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко і чинного Президента країни Петра Порошенка неухильно знижується. За П. Порошенка згодні голосувати 14,22 % учасників опитування, за Ю. Тимошенко – 12,9 %. Трохи відстає від них засновник «Опозиційної платформи – За життя» Юрій Бойко, за якого готові віддати свій голос 11,1 % респондентів. Решта кандидатів набирає менш ніж 7 % голосів.

«На сьогодні Зеленський побиває всі мислимі й немислимі рекорди по швидкості зростання своїх рейтингів, – заявив керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, коментуючи результати останнього соцопитування. – Над цим «коміком» і кандидатом у президенти миттєво перестали насміхатися. Тепер його сприймають як лідера президентських перегонів і фаворита електоральних симпатій».

Більш того, 18 березня на зустрічі з провідними бізнес-асоціаціями в Києві Володимир Зеленський уже пообіцяв представити українцям ключову п’ятірку своєї політичної команди після виходу в другий тур президентських виборів. «Ми представимо всім наших ключових людей до кінця другого туру, якщо ми туди пройдемо. За ніс водити людей не будемо – ми п’ятірку назвемо. Інших представимо до початку виконання мною президентських повноважень – впродовж 2,5 місяців. Я вважаю, що нам цього часу вистачить, щоб усіх знайти», – заявив він.

Втім, є й інші думки. Головна проблема шоумена полягає в тому, що відсоток тих, хто вірить у його перемогу, значно нижчий, ніж відсоток тих, хто готовий за нього голосувати. У психологів навіть нове поняття з’явилося – парадокс Зеленського: українці й підтримують гумориста, і водночас не вірять у його перемогу.

У букмекерських конторах як України, так і Заходу, що приймають ставки на результати майбутніх виборів, закріпилася тенденція «двовладдя»: перше місце віддається або В. Зеленському, або Петрові Порошенку. Ю. Тимошенко з помітним відривом посідає третє місце, а після неї – всі інші кандидати, в перемогу яких букмекери не вірять. Про це пише інформаційний портал київської газети «Деловая столица».

Директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський нещодавно зазначив, що ймовірність перемоги артиста на виборах президента невисока. На його думку, люди, які говорять, що підтримують В. Зеленського, насправді «самі посміхаються». Ще конкретніше заявив глава Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов: «Актор і шоумен швидше за все буде лідером першого туру президентських виборів, але в другому турі він програє і Тимошенко, і Порошенку».

«Досить великий відрив В. Зеленського від інших основних кандидатів майже нічого не означає. Переобрання П. Порошенка на другий термін все ще має шанс», – таку думку висловив в інтерв’ю ІА «Інфорос» російський політолог Олександр Шатилов. Перш за все тому, що головний український виборець перебуває все ж таки у Вашингтоні. Крім того, соцопитування, звичайно ж, не враховують адміністративний ресурс, зосереджений у руках чинного президента України. Нарешті, треба враховувати також і той факт, що ні американці, ні українська еліта не зацікавлені в тому, щоб на чолі країни опинився актор, який не має ніякого відношення ні до політики, ні до бізнесу.

У соціальних мережах розкид думок ще помітніший. Причому переважають крайності. Від «Краще борщ із Чебурашки, ніж суп із шоколадного зайця і дами з косою» і «Путін підбирає собі команду по зросту» до «Україно, чи ти здуріла?» і «Нам не потрібен у весь цей театр і не потрібні президенти-актори». Увінчує, на мій погляд, усі ці перли фраза, яка в недалекому майбутньому може стати крилатою: «Президент Зеленський – мавпа з гранатою?»

Мавпа з гранатою – так говорять про людину, яка має у своєму розпорядженні щось небезпечне, але не вміє з цим поводитися. «Володимир Зеленський взяв до рук найскладніший інструмент – політику, в якій був сильний хіба що у виступах у КВК, – пише впливова інтернет-газета DNI.ru – У реальному житті займатися політикою набагато складніше, але артист поки що цього не відчув у повній мірі. І краще б йому цього не робити зовсім».

Але чому? Що тут страшного? Рональд Рейган теж був актором і став президентом. Причому, як вважають самі американці, одним із найкращих в їхній історії. Тож час усіх розсудить.

Ігор   ШЕВЧЕНКО.