Придністров’я чекає міжнародного визнання незалежності

У Москві, на майданчику Федеральної палати адвокатів Росії, завершилася робота міжнародного круглого столу «Політико-правові основи міжнародного визнання незалежності ПМР». До його роботи були залучені представники органів влади РФ і ПМР, науковці та експерти, зокрема юристи, історики, політологи, громадські діячі.

Заслухавши виступи придністровського керівництва, думки й пропозиції спеціалістів у галузі права та представників юридичної громадськості Росії, проаналізувавши правові документи, міжнародну практику і придністровські реалії, учасники круглого столу оформили висновки у формі підсумкового документа – резолюції.

Визнання Придністров’я повноправним суб’єктом міжнародних відносин сприятиме забезпеченню стабільності та безпеки у відповідній частині південно-східної Європи», – йдеться в ній. Крім того, у документі наголошується, що державність і незалежність ПМР проголошено відповідно до основоположних документів міжнародного права. При цьому Республіка Молдова не володіє відповідними історичними, а також політико-правовими підставами для претензій на територію лівого берега Дністра: у 1990 році вона самостійно відмовилася від території Придністров’я, яке реалізувало своє законне право на самовизначення.

Резолюцію ухвалено одностайно.

Крім того, під час проведення круглого столу відбулася презентація книги «Придністров’я: правові основи незалежності», присвяченій історичним та правовим основам державності ПМР, а також передумовам виникнення Придністров’я як самостійної держави. Є в ній і ретроспективний аналіз ключових історичних подій і документів, які безпосередньо вплинули на перебіг розвитку території сучасного Придністров’я в період з XVIII по XXI століття.

Презентував науково-інформаційне видання міністр закордонних справ ПМР Віталій Ігнатьєв. Книга ґрунтується на тексті виступу Президента ПМР Вадима Красносельського на майданчику дискусійного товариства «Оксфордський союз» (Великобританія) 13 червня 2017 року і містить детальний експертний аналіз правових основ незалежності Придністров’я, підготовлений колективом провідних російських фахівців у галузі юриспруденції, а також наочні ілюстрації та документи.

У книзі наводиться позиція президента Російської академії адвокатури та нотаріату, доктора юридичних наук Геннадія Черемних. Він підтвердив, що 1990 року Молдова, по суті, відмовилася від території ПМР. «Придністров’я тим самим фактично дістало право на самовизначення. Отже, прийняття Декларації про суверенітет РСР Молдова від 23 червня 1990 року та Висновку Комісії Верховної Ради РСР Молдова від 23 червня 1990 року сформували об’єктивні політико-правові підстави для проголошення ПМР», – уточнив він.

«Претензії Молдови на територію Придністров’я лише тому, що ця територія входила до складу МРСР, не можуть бути визнані політично і юридично самостійними, оскільки директивний, довільний характер адміністративно-територіальних змін, здійснених Урядом СРСР в рамках створення Молдавської РСР, грубе порушення в рамках затвердження рішення про її створення основних положень трьох Конституцій – Молдавської АРСР, Української РСР і Союзу РСР, відсутність легітимації цього рішення в рамках демократичного волевиявлення населення Придністров’я і повне ігнорування його законних інтересів, а також відсутність будь-яких історичних підстав для об’єднання територій Бессарабії та Придністров’я роблять ці претензії безпідставними в рамках чинної міжнародно-правової практики», – наголосив Геннадій Черемних.

Підбиваючи підсумки круглого столу, Вадим Красносельський зазначив, що висновки юридичної громадськості Росії підтверджують право ПМР на міжнародне визнання. «Це думка юристів-міжнародників, думка тих людей, які розуміють, що таке міжнародне право без усяких подвійних та потрійних стандартів. Це черговий етап на шляху до нашої незалежності. От ми й звернулися в ООН за наданням нам особливого статусу при організації. Сьогоднішнє рішення – це доповнення. Ми – незалежна держава. Це цінність, яка досягається десятиліттями, і цю цінність не можна втрачати. За 27 років ми відбулися, ми самостійні й незалежні. Тільки на основі незалежності ми можемо дістати визнання», – додав Глава держави.

Міністр закордонних справ ПМР Віталій Ігнатьєв зазначив, що «…сучасні глобальні тенденції, пов’язані з появою нових держав, показують, що зміни обрисів на карті світу – процес об’єктивний». Він нагадав, що за останні десятиліття у світі з’явилося понад три десятки нових держав. Назвавши період невизнаності об’єктивним фактором у світовій історії становлення держав, він наголосив, що «…настав час перейти до етапу визнання Придністров’я».

Ухвалена за підсумками роботи круглого столу резолюція буде подана до Адміністрації Президента РФ, Держдуми, Ради Федерації, Уряду РФ, зовнішньополітичних відомств Росії, України та Молдови, а також до Організації Об’єднаних Націй.

Олександр   ПЕТРЕНКО.