Ухвалення взаємовигідного рішення

18 листопада за присутності Президента ПМР Вадима Красносельського та Прем’єр-міністра РМ Павла Філіпа було відкрито транспортний рух мостом через річку Дністер у районі сіл Гура Бикулуй та Бичок.

Зелене світло для руху автотранспорту по мосту загорілося завдяки ініціативі Глави нашої держави, який надіслав на адресу учасників переговорного процесу у форматі «5+2» лист із пропозиціями щодо налагодження взаємодії у транспортній та митній сферах, які передбачали початок руху автомобілів по цьому об’єкту.

Уже 3 листопада політичні представники від Придністров’я та Молдови – Віталій Ігнатьєв та Георгій Белан – підписали Протокольне рішення «Про відкриття мосту через річку Дністер у районі сіл Гура Бикулуй та Бичок», яке передбачало відкриття об’єкта 20 листопада. Проте сторонам вдалося спрацювати з випередженням термінів.

Зафіксовані міжнародними спостерігачами й численними ЗМІ рукостискання Президента ПМР і Прем’єр-міністра РМ символізувало не тільки ухвалення на вищому рівні взаємовигідного рішення, а і факт зустрічного руху сторін. «Добре, що всі зійшлися в єдиній думці: міст потрібен, адже він з’єднує два береги, зміцнює економічні, гуманітарні, культурні зв’язки. Ми вважаємо, що це хороший імпульс для подальшого зустрічного руху з багатьох питань порядку денного», – сказав Павлу Філіпу Вадим Красносельський.

«Завжди треба робити зустрічні кроки, які приносять користь людям», – підтримав нашого Президента молдовський Прем’єр-міністр.

Учасникам зустрічі повідомили, що міст визнано справним і готовим до експлуатації. Дослідження проводили технічні фахівці в кілька етапів. Визначено першочергові роботи, проведення яких сприятиме повноцінному та безпечному руху транспорту. Упродовж місяця об’єкт перебуватиме під візуальним контролем. Поки що обмежено в’їзд на міст транспортних засобів масою понад 3,5 тонни. Ця міра необхідна для того, щоб визначити, як під навантаженням поводитимуться елементи конструкції мосту.

«Громадяни неодноразово зверталися з приводу відкриття цього мосту, – сказав Вадим Красносельський журналістам після закінчення офіційної церемонії. – Дуже важливо, що, підписуючи документ, сторони гарантували його невикористання у військових цілях. Найголовніше – мир. Ми гарантуємо мир. Крім того, об’єкт перебуватиме під контролем Спільних миротворчих сил. Є відповідний режим переміщення по цьому мосту. Він зберігається для забезпечення безпеки в регіоні. Загалом же жодних перешкод для пересування громадян і транспортних засобів не буде».

Представників молдовських ЗМІ цікавило, яким буде прикордонний, митний і міграційний контроль стосовно громадян, які перетинають міст, з боку Придністров’я. «Гадаю, що хвилинна затримка не становитиме жодних труднощів для будь-якої людини. Показав паспорт – поїхав далі. Проблеми в цьому немає», – відповів Вадим Красносельський.

Олена   РАТУШНА.

Для довідки. Цей міст розташований на міжнародній автотрасі М-14, яка зв’язує Брест, Кишинів та Одесу. Він був зруйнований у 1992 році під час збройної агресії Молдови проти Придністров’я. У 2001 році об’єкт відновили, однак міст, як і раніше, залишався закритим для руху автомобілів через розбіжності між молдовською та придністровською сторонами з низки ключових питань.