Одна дружна сім’я

Паркани – одне з найбільших сіл Придністров’я – святкує своє 250-річчя. Насправді, місцеві жителі стверджують, що селу набагато більше років. Воно пережило кілька війн, розруху… і відновилося. Паркани – багатонаціональне село, та, за останнім переписом населення, тут мешкає понад 80% болгар.

Саме цього дня придністровське село відзначає храмове свято. З самого ранку селяни зібралися в церкві Архангела Михаїла, де відбулося святкове богослужіння, а після нього – Хресний хід. За словами завідуючої відділом історії місцевого музею Валентини Обручкової, у 1960 році церква була підірвана. Підривали її тричі. Два перші вибухи нічого не дали. Тільки купол злегка покосився. Після третього, більш потужного вибуху, білосніжний велетень звалився. І лише у 2000 році побудували новий храм.

На центральному майдані перед Будинком культури (БК) розгорнули торговельні намети з солодощами, домашньою випічкою. Місцеві бортники продавали мед, охочі могли поласувати ароматним шашликом. Батьки могли придбати своїм дітям різноманітні іграшки, також діти мали змогу погратися в розважальні ігри. У самому БК гостей зустрічали парубок і дівчина в національних костюмах та з національною болгарською стравою – баницею, без якої не обходиться жодне свято.

Пенсіонер Дмитро Обручков понад 30 років займається бджільництвом. За словами пенсіонера, це важка праця, але коли любиш це діло, то все вдається. Жителям Паркан дуже подобається його продукція.

Привернула увагу і «безпрограшна лотерея», яка дійсно безпрограшна, тому що в будь-якому разі кожен учасник отримував приз. Призи були найрізноманітніші: ізоляційна стрічка, прищіпки, кілограм борошна, кухонні прилади, новорічні сувеніри й навіть курка з півнем та нутрія. Проводилися змагання з дартсу.

У глядацькій залі БК вже лунала музика. На заході були представлені пісні й танці різних народів. У селі бережуть різні традиції, тут усі – як одна дружна сім’я.

Зі словами привітання до присутніх звернувся глава держадміністрації Паркан Петро Ніколаєв: «Дозвольте привітати вас із храмовим святом, а також із днем народження села. Йому вже 250 років, це чверть тисячоліття. Мені хотілося б побажати всім міцного здоров’я, а молодому поколінню – реалізації планів. І всім нам – миру, добра і єдності».

Справжньою ізюминкою програми став виступ групи «DoReDos» – переможців Міжнародного конкурсу молодих виконавців популярної музики в місті Сочі «Новая волна – 2017».

Анастасія   КАЛІОН.