Здорова нація – у пріоритеті державної політики

У Придністров’ї стрімко змінюється ставлення до фізичної культури та спорту як на державному, так і на побутовому рівні. Про це йшлося у Палаці Республіки 25 березня, де відбулася розширена колегія Державної служби зі спорту.

Керівник спортивного відомства держави В’ячеслав Соколенко визначив основні напрямки його роботи: «Згідно з указом Президента і розпорядженням Уряду, співробітниками Державної служби зі спорту була розроблена Концепція розвитку і популяризації спорту в ПМР на 2019–2026 роки. Разом із Центром безперервної освіти ПДУ ім. Т. Г. Шевченка була реалізована навчальна програма з підвищення кваліфікації тренерів-вихователів».

У 2018 році на міжнародних змаганнях придністровські спортсмени завоювали 129 медалей, з яких 45 – золоті, 39 – срібні, 45 – бронзові. Загалом, придністровці здобули на 48 медалей більше, ніж 2017-го. Найбільш вагомим для республіки досягненням минулого року є золота медаль на III Юнацьких Олімпійських іграх в Аргентині, яку завоювала майстер спорту ПМР міжнародного класу Тетяна Салкуцан у плаванні на спині, а також медалі Кирила Шамшуріна і Владислава Чеботаря за друге і третє місця в міжнародних чемпіонатах з веслування на байдарках і каное. Не менш значущими для республіки є спортивні успіхи придністровського параспортсмена – багаторазового чемпіона першості Росії з настільного тенісу Дмитра Лаврова.

Вадим Красносельський у своєму зверненні до представників спортивної спільноти ПМР зауважив, що спорт і фізична культура є важливими факторами популяризації здорового способу життя: «Необхідно сформувати стійку модель і структуру розвитку спорту. Найважливіша мета цієї систематизації полягає в тому, щоб залучити до занять спортом усіх громадян ПМР, все суспільство, зробити спорт масовим і, що найголовніше, – доступним. Саме спорт формує здорову націю, здорове суспільство».

Попри те, що наші спортсмени виступають під прапорами інших держав, вони є спортивною гордістю Придністров’я. «Настане час, коли наші юнаки й дівчата виступатимуть на міжнародних змаганнях під прапором ПМР», – зазначив Вадим Красносельський.

Він також закликав представників спортивної спільноти активізувати роботу з залучення молодого покоління придністровців до занять спортом і фізичною культурою: «Я знаю підхід багатьох тренерів до відбору юнаків. Як правило, залучають найбільш перспективних і фізично розвинених. Але тут можна помилитися. Не відштовхуйте тих, хто, на перший погляд, не має необхідних фізичних даних. Залучайте всіх, а кращі себе проявлять».

На завершення свого виступу Вадим Красносельський звернув увагу присутніх на те, що лише спільними зусиллями всіх придністровців можна підвищити престиж здорового способу життя.

Олександр   ЗАЙЧУК.
Фото прес-служби Президента