Захист прав придністровців – пріоритет роботи законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 27 березня народні депутати розглянули й ухвалили низку важливих питань, які стосуються функціонування різних сфер життя республіки.

Президент ПМР Вадим Красносельський у режимі законодавчої необхідності ініціював законопроект «Про внесення доповнення до Закону ПМР «Про республіканський бюджет на 2019 рік». Суть законопроекту пояснив директор Державної податкової служби Максим Баденко: «Ініціатива дає можливість індивідуальним підприємцям, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, у період з 1 квітня по 31 травня 2019 року безперешкодно ввозити товари на підставі свідоцтва про реєстрацію фізичної особи як індивідуального підприємця без наявності підприємницького патенту і/або дозволу на застосування спрощеної системи оподаткування». Документ був ухвалений у двох читаннях.

Голова Верховної Ради Олександр Коршунов представив на розгляд своїх колег законодавчу ініціативу «Про прибутковий податок з фізичних осіб». Мета цього проекту закону полягає у встановленні справедливого підходу до стягнення прибуткового податку з фізичних осіб, яким частково повернули кошти з вартості покупки. Ця послуга забезпечує фізичним особам, власникам пластикових карт (пенсійних, стандартних, кредитних), які оплатили товари, роботи, послуги в торгово-сервісних організаціях безготівковим способом з використанням карти, отримання «Кешбеку» (часткового повернення коштів) на поточний рахунок у розмірі відсотка від покупки, визначеного в угоді про співпрацю з надання цієї послуги (укладеної між банком і торгово-сервісною організацією).

Парламентарії Олег Леонтьєв, Олег Баєв та Ігор Ярич запропонували законодавчу ініціативу «Про внесення змін у «Трудовий кодекс ПМР». Розробка законопроекту обумовлена необхідністю усунення прогалин правового регулювання режиму роботи працівників організацій сільського господарства, регулювання робочого часу і часу відпочинку в сільському господарстві. Норми, пропоновані цим документом, спрямовані на залучення нових і стимулювання наявних кадрів.

Проект закону встановлює працівникам сільського господарства підсумований облік робочого часу за річний обліковий період (календарний або розрахунковий рік). При цьому в період напружених польових робіт (посівної, догляду за посівами, заготівлі кормів, збирання врожаю тощо) передбачає за необхідності збільшувати тривалість щоденної роботи (зміни) до 10 годин, а за згодою працівників – до 12 годин.

Робочий час, витрачений понад норму, можна буде компенсувати шляхом зменшення робочого дня (зміни) в інші періоди сезону або взимку, а також шляхом надання інших днів відпочинку (з розрахунку – один день відпочинку за вісім годин роботи понад норму). Народні обранці ухвалили документ у першому читанні.

Законодавча ініціатива «Про обов’язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів», пропонована депутатами Олегом Леонтьєвим, Олегом Баєвим, Іваном Нєдєлковим та Ігорем Яричем, покликана врегулювати правовідносини, що виникають у сфері її застосування. Документ конкретизує структури, наділені повноваженнями перевіряти у водія, який в’їжджає на територію ПМР, наявність поліса обов’язкового страхування автоцивільної відповідальності (ОСАГО). До них належать працівники органів внутрішніх справ і співробітники виконавчого органу державної влади, у віданні яких перебувають питання захисту й охорони державного кордону.

Микола   ЮРКЕВИЧ.
Фото прес-служби ВР