Яким був минулий рік для Держслужби зв’язку

Державна служба зв’язку ПМР підбила підсумки своєї діяльності за 2018 рік. Про результати роботи профільного відомства в ході розширеної колегії розповів в.о. начальника служби Володимир Бєляєв.

Доповідь розпочалася з інформації про фіксований міський телефонний зв’язок. Кількість послуг, що надавалися в період 2016–2018 рр., значно зменшилася. Причина, за словами Володимира Бєляєва, полягає в тому, що громадяни віддають перевагу мобільному зв’язку. «За звітний період середньомісячний прибуток з одного абонента операторів фіксованого телефонного зв’язку зменшився: у порівнянні з 2016-м на 11,7 %, і з 2017 роком – на 6,6 %», –  пояснив доповідач.

Окремо Володимир Бєляєв зупинився на галузі поштового зв’язку. У ДУП «Пошта Придністров’я» останнім часом спостерігається зниження прибутків. Зокрема, у 2018 році підприємство працювало зі збитком у розмірі 351,1 тис. рублів. «Минулого року витрати в порівнянні з 2017-м збільшилися на 5,2 %. Велика частина коштів була спрямована на ремонт основних фондів підприємства, цього року також заплановані ремонтні роботи, зокрема зі зміцнення конструкції будівлі в поштовому відділенні Кам’янки. Крім того, збільшення витрат пов’язане також з тим, що «Пошта Придністров’я» створила резервний фонд відпусток, адже велика частина співробітників не була на заслуженому відпочинку упродовж п’яти років», – підкреслив Володимир Бєляєв. В.о. начальника Держслужби зв’язку ПМР назвав ще одну причину, чому ДУП «Пошта Придністров’я» щорічно втрачає величезні кошти – це відмова колег ДП «Пошта Молдовей» компенсувати витрати на оброблення, перевезення та доставку поштових відправлень у Придністров’я. Суть проблеми полягає в тому, що між поштовими операторами ухвалена система взаєморозрахунків. Якщо одна сторона передає іншій більше поштових відправлень, ніж отримує, то вона повинна компенсувати другому операторові витрати, пов’язані з обробкою цих поштових відправлень. Так, кількість поштових відправлень, які надходять до Придністров’я з Молдови та інших країн, набагато більша, ніж трафік відправлень з ПМР до Молдови.

«Між ДУП «Пошта Придністров’я» та ДП «Пошта Молдовей» не застосовується система взаєморозрахунків за вихідний і вхідний міжнародний поштовий обмін, передбачена Актами Всесвітнього поштового союзу. Це є основним фактором, який призводить до збитковості та вимагає дотацій для державного підприємства поштового зв’язку коштом республіканського бюджету. Держслужбою зв’язку ПМР порушено питання справедливого здійснення обміну фінансовими потоками Придністров’я під час доставки поштових відправлень у республіку», – підкреслив Володимир Бєляєв. Він також додав, що на 2019 рік передбачена дотація ДУП «Пошта Придністров’я» в розмірі понад 20 млн рублів.

На розширеній колегії йшлося також і про підсумки роботи Порталу держпослуг. Так, станом на 1 березня поточного року громадяни замовили понад 2 000 електронних довідок. Володимир Бєляєв зазначив, що кількість користувачів порталу зростає. Говорячи про інформаційні технології, він акцентував увагу присутніх і на тому, що Держслужбою зв’язку ПМР розроблена концепція розвитку електронного Уряду, її планують представити та обговорити з усіма органами влади.

Оксана   КРУК.
Фото ІА «Новости Приднестровья».