Забезпечити краще життя громадянам – головне завдання держави

Глава держави Вадим Красносельський здійснив об’їзд міст і районів республіки. Президент проінспектував заклади та установи, на яких було здійснено реставрацію та ремонтні роботи коштом Фонду капітальних вкладень. У Слободзейському районі він ознайомився з трьома такими об’єктами.

Перша зупинка Глави держави відбулась у школі села Володимирівки.

Особливість програми полягає в тому, що йдеться в ній не просто про ремонт будівель і приміщень навчального закладу, а про заходи щодо часткового переобладнання з виділенням площ для розміщення дитячого садка, розрахованого на 60 осіб. З такою пропозицією, заснованою на численних зверненнях місцевих жителів, виступив свого часу глава держадміністрації району та м. Слободзеї Василь Тищенко. Аргументація зводилася до того, що школа розрахована на 500 осіб, а відвідує її всього150 учнів. Водночас назріла гостра потреба відкрити нові місця у дитсадках. Президент ідею підтримав. На сьогодні перепланування завершене, приміщення відремонтоване й обладнане, реконструйовано харчоблок, оновлено кухонне обладнання, замінено системи водо- та електропостачання, опалення, каналізації, вентиляції, переобладнано котельню. У школі відремонтували три класні кабінети, спортзал, учительську та кабінет директора. Упорядкована територія навколо комплексу. Встановлено огорожу.

Для дітей обладнано окремий майданчик, на якому учні школи хлібом-сіллю та словами подяки зустріли Главу держави. Вадим Миколайович оглянув відремонтовані приміщення. У музичному залі Президент поспілкувався зі старшою групою вихованців, їхніми батьками та з персоналом. Він привітав їх зі знаменною подією для Володимирівки й зазначив, що відкриття дитячого садка – хороший приклад реалізації програми капітальних вкладень, і що це свідчить про покращення життя населення. «На жаль, багато хто, розмірковуючи про підвищення рівня життя, пов’язує його виключно зі збільшенням розміру пенсій і заробітної плати.

Але показники інші. Коли діти відвідують дитячий садок, а зручності (туалети) обладнані поза приміщеннями, – це низький рівень життя за наявності навіть високої зарплати. Якщо хтось із вас піде в лікарню, а під ногою підлога провалиться, якщо рентген вам робитимуть на обладнанні 60-х років минулого століття – це низький рівень життя, навіть якщо висока зарплата. Коли спортсмени тренуються за мінусової температури й не мають можливості прийняти теплий душ – це теж низький рівень життя. Коли ви заходите в Будинок культури, а на голову сиплеться штукатурка – і це теж низький рівень життя… Я переконаний у тому, що підвищення рівня життя – це програма, яка вимагає комплексного підходу в усіх напрямках. Це реалізація програми капітальних вкладень, поліпшення соціальної інфраструктури, упорядкування дошкільних і шкільних навчальних закладів, культурних, спортивних та історичних об’єктів і, звичайно ж, зростання пенсій і зарплат», – вважає Президент ПМР. Вадим Красносельський зазначив, що керівництво країни та окремих адміністративних одиниць працює у тісній взаємодії над розв’язанням цих завдань. Він нагадав, що Придністров’я – соціально орієнтована держава з ринковою формою економіки.

«Ринок повинен заробляти, а все, що ми здобуваємо, має витрачатися на людей, на державу, на підвищення пенсій і зарплат, на створення гідних умов життя населення. На сьогодні ми перебуваємо на початку цього шляху, а зроблено вже чимало: за короткий проміжок часу відремонтували та збудували майже 170 об’єктів інфраструктури, й наступними роками робота буде продовжена. Ми намагаємося максимально поліпшити становище наших громадян. Саме в цьому полягає прагнення до визнання Придністровської Молдавської Республіки. Невдах не визнають. Визнають самодостатніх і сильних. Ми такими є. Ми повинні зробити Придністров’я кращим. І відкриття дитячого садка – це, хоча й маленький, але теж крок до визнання нашої держави», – підкреслив Глава ПМР.

Жодне новосілля не обходиться без подарунків. Вихованцям дитячого садка дісталися в подарунок від Президента цікаві іграшки.

Будинок культури в селі Володимирівка теж ремонтується коштом Фонду капітальних вкладень. Побудоване в 50-х роках минулого століття приміщення нині в аварійному стані. За попередні три роки на гроші місцевого бюджету замінили покрівлю, відремонтували фасад, зміцнили каркас будівлі, розпочали спорудження прибудови. Але ж тут немає ні опалення, ні води. За словами В. Тищенка, для того, щоб закінчити ремонт БК необхідно 2,5 млн рублів, у поточному році з Фонду капвкладень виділено понад 1 млн рублів. Директор цього культурного закладу Христина Вишняк розповіла Президентові, що об’єкт культури об’єднує жителів трьох сіл: Володимирівки, Нікольського та Костянтинівки. Поруч розташований Меморіал Слави, й селяни сподіваються зустріти 75-річчя Великої Перемоги в оновленому БК, де відзначають усі значущі події. Вадим Миколайович підкреслив, що заклади культури, які зберігають традиції й сприяють розвиткові талантів придністровців, мають бути збережені.

У Первомайську Президент ознайомився з будівництвом навчального блоку для відділення хореографії дитячої школи мистецтв. З Фонду капітальних вкладень на цей об’єкт було виділено 5 млн рублів. На сьогодні зведені стіни, змонтована покрівля, встановлені віконні блоки, прокладаються комунікаційні мережі. Директор школи Алла Нестеренко розповіла Вадиму Красносельскому, що Первомайська школа мистецтв функціонує з 1976 року, розвиваючи творчі здібності дітей у трьох напрямках – музичному, образотворчому та хореографічному. Нині тут навчаються 218 осіб. Спілкуючись із керівництвом шкіл, Вадим Миколайович з’ясував, що хореографи мріють придбати спеціалізоване гумове покриття, що відповідає міжнародним стандартам. Його вартість висока і ніяк не вкладається в кошторис. Президент доручив знайти й замовити таке покриття. Обновка стане подарунком на новосілля.

Усього по Слободзейському району витрати за програмою капітальних вкладень 2019 року складуть 6,6 млн рублів. Про це розповів В. Тищенко. За його словами, кошторисом видатків Фонду передбачено також фінансування робіт з упорядкування центральної частини міста.

Анатолій   ГАЇНА.
Фото прес-служби Президента