Що 1 квітня нам готує?

Нова податкова система. Три режими замість одного: для самозайнятих, тих, хто працюватиме за патентом, а також тих, хто обере для себе спрощену систему оподаткування. Який вибрати? Настав час підприємцям визначитися, як працювати, а податківцям – пояснити, заспокоїти, допомогти розібратися в нюансах нової податкової системи, що набере чинності вже з 1 квітня.

Новим у нашому законодавстві є поняття самозайнятості. Це коли особа, маючи вільний від основної роботи час, може використовувати свої навички для додаткового заробітку: розклеювання оголошень, обслуговування комп’ютерів та установка програмного забезпечення, послуги масажу, репетиторство тощо.

Робота за патентом дає право підприємцю закуповувати товар у юридичних осіб для подальшого продажу, але не дозволяє продавати цей товар юридичним особам і накладає обмеження на ввезення товару на суму, що не перевищує 50 тисяч доларів на рік.

Спрощена система оподаткування передбачає обмеження на реалізацію підакцизних товарів (алкоголь, пально-мастильні та фармацевтичні матеріали тощо). Тобто, це той самий випадок, коли не можна продати товар юридичній особі.

Максим Баденко, начальник державної податкової служби, розповів, що податківці провели велику роботу з підприємцями за останні шість місяців, тобто за час, що передував упровадженню цього закону в життя.

«Робота над змінами до законодавства ведеться постійно. Навіть тоді, коли прийнята та чи інша норма, коли вона вже опублікована, тільки практична частина виконання цієї норми здатна виявити всі недоліки, які потребують подальшого врегулювання», – додає керівник відомства.

У зв’язку з набранням чинності нового патентного законодавства вже з 18 березня по 30 квітня 2019 року територіальні податкові інспекції здійснюють прийом від підприємців заяв, належних податкових платежів і видачу посвідчень самозайнятої особи, патентів і дозволів на застосування спрощеної системи оподаткування.

Також з 18 березня вони перейшли на новий режим роботи – з понеділка по суботу включно фахівці приймають усіх охочих з 8:00 до 19:00. Потрапити до інспектора можна, прийшовши самостійно до установи, або ж проконсультуватися телефоном, де кожному пояснять, що до вже наявних в особи документів в оригіналі треба взяти з собою 2 фотокартки 3х4 см чорно-білі чи кольорові, а бланк заяви заповнити безпосередньо в податковій інспекції. Необхідні документи можна дооформити індивідуальними підприємцями в термін до 31 травня 2019 року.

Заяву приймають як на паперовому носії, так і в електронному вигляді (шляхом направлення заяви, заповненої за шаблоном, на електронні адреси податкових інспекцій, з ідентифікацією шляхом зазначення номера особового рахунку або прикріплення скана (фотокопії) останнього чинного патенту. Ознайомитися з чинними умовами також можна на сайті Міністерства фінансів ПМР.

Вимоги щодо застосування контрольно-касових апаратів (онлайн-кас) встановлені тільки для індивідуальних підприємців, які здійснюють діяльність за спрощеною системою оподаткування. При цьому в перехідний період такі підприємці мають право проводити готівкові грошові розрахунки без застосування контрольно-касових апаратів, зі сплатою податку з виторгу з сум, проведених готівкових грошових розрахунків, заявлених самостійно підприємцями за спрощеною системою оподаткування.

Співробітниками територіальних податкових інспекцій здійснюється вихід у місця масового розташування торгових місць індивідуальних підприємців для збору заяв та необхідних документів для одержання посвідчень самозайнятої особи, патентів і дозволів на застосування спрощеної системи оподаткування.

Під час розробки нових податкових режимів в основу покладено завдання не збільшувати податковий тягар на індивідуальних підприємців, а, покладаючись на нині діючу вартість патентів, перерахувати вартість кожного податкового режиму. У кожному з них закладено спеціальні податкові виплати, спрямовані на пенсійне забезпечення громадян Придністров’я.

Аліса   КОХАНОВА.