ММЗ і санкції України: добре те, що добре закінчується

Несподівані санкції

Трохи більше року тому об’єднання металургійних підприємств України «Укрметалургпром» висунуло вимогу державній владі: заборонити на 3 роки експорт брухту чорних металів з України в Придністров’я. «На Молдавський металургійний завод (ММЗ) відвантажується до 20 % українського брухту», – заявив президент «Укрметалургпрома» Олександр Каленков. Він зробив висновок, що вивезення брухту в невизнане Придністров’я, де він переплавляється на готову продукцію і постачається на ті ж ринки, на яких конкурують металургійні підприємства України, є політичним питанням.

Чому українські металурги зайняли таку непримиренну позицію проти придністровського підприємства? Чи має вона політичні мотиви? Відповідь лежить на поверхні. Високоякісна продукція ММЗ – як кістка в їхньому горлі. За повідомленням українського ІА УНІАН, за перші чотири місяці поточного року ММЗ видав 185 тисяч тонн сортового прокату. А це удвічі більше, ніж за аналогічний період 2018 року. Простіше кажучи, наш завод встає з колін. Тому «господарі» української металургії зажадали усунути такого небезпечного конкурента. Вони вирішили придушити його трирічною петлею санкцій. Щоб не рипався.

І вже 2 травня 2018 року Петро Порошенко підписав Указ Президента України № 126 «Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Відразу поясню: документ стосується не тільки ММЗ. Наше підприємство числиться в документі під номером 721. І воно далеко не останнє в списку російських підприємств.

Яким чином і до чого призвели санкції

Указ визначив і види обмежувальних заходів (відповідно до Закону України «Про санкції»). Для ММЗ такими обмеженнями стали:

— блокування активів – тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном;

— обмеження торговельних операцій;

— запобігання виведенню капіталів за межі України та інше.

Про строки санкцій ми вже говорили – 3 роки.

«Офіційного пояснення, чому ММЗ потрапив у санкційний список російських підприємств, немає, – пише інформаційно-аналітичний портал «ZN.UA». – З точки зору українського металургійного лобі у Верховній Раді, завод завинив тим, що, по-перше, закуповував занадто багато брухту в Україні. По-друге, тим, що він розташований на території, підконтрольній Росії. По-третє, тим, що користується російськими і придністровськими субсидіями на газ і електроенергію».

Дійсно, як казав великий байкар Леонід Глібов, «…Вовк, може, їсти захотів».

У підсумку ММЗ через санкції втратив можливість купувати в Україні брухт, а також відвантажувати українцям виготовлену продукцію. Це позначилося навіть на транзиті матеріалів через українську територію до Європи. Підприємству довелося обмежитися випуском тільки двох видів продукції – арматури для спорудження будинків, яку купують Китай і Сербія, а також мідної катанки. Серед основних її споживачів – румунські та польські підприємства, а також одеський канатний завод.

Листа пишуть не запорожці та й зовсім не турецькому султану

Незалежне інтернет-видання SharkNews зазначило: «Природно, введені санкції боляче вдарили по ММЗ, фактично зупинивши все виробництво. Дві тисячі працівників підприємства та їхні родини опинилися на межі виживання. І тоді прості роботяги, кістяк яких склали українці, в грудні 2018 року написали листа Петру Порошенку з проханням зняти санкції з заводу, оскільки він потрапив під ці санкції зовсім не через політичні мотиви. Вони пояснили, що насправді ММЗ опинився в чорному списку через «брудні ігри» українських монополістів-металургів».

І сталося диво. Під час затвердження нового санкційного списку проти російських підприємств, Рада національної безпеки й оборони України (РНБО) 19 березня наш завод з цього списку виключила. Тож, як говорив Остап Бендер, пишіть листи. Ми, звичайно, впливаючи на емоції читачів, трохи спрощуємо ситуацію. Лист був. Але він не був головним аргументом під час зняття санкцій. Головну – велику і копітку – роботу провели Президент, наші дипломати та господарники. Звільнення ММЗ від санкційних кайданів, перш за все, – їхня заслуга.

Президент ПМР про рішення України

Глава нашої держави Вадим Красносельський позитивно сприйняв рішення України зняти санкції з заводу, який є одним із найбільших підприємств республіки, флагманом металургійної промисловості Придністров’я.  «Тільки за минулий рік через санкції, накладені на ММЗ, ми втратили 1,2 % валового внутрішнього продукту. Це дуже серйозна сума», – зазначив він. Про це повідомила прес-служба Президента.

Наш лідер висловив упевненість у необґрунтованості поширення санкцій на придністровське підприємство. «Ми вважали й вважаємо, що завод потрапив під ці санкції випадково, але це – геополітика. Відразу ж після упровадження санкцій я, як Президент, і Міністерство закордонних справ ПМР звернулися у відповідні інстанції з тим, щоб роз’яснити, що ми не є суб’єктом цих санкцій, як це було сказано в рішенні РНБО та в Указі Президента України, який це рішення ухвалив. Я радий, що нас почули та врешті-решт розібралися», – підкреслив Вадим Красносельський.

Президент ПМР вважає, що рішення РНБО і Петра Порошенка – позитивний крок до оздоровлення заводу. «Вважаю, що завдяки цьому рішенню, буде збільшено випуск продукції. Найголовніше, з’являться гарні перспективи для подальшої взаємодії з Україною», – резюмував Вадим Красносельський.

Олександр   ПЕТРЕНКО.