Бюджет і звіт ухвалено

Основний фінансовий документ Слободзейського району – бюджет – ухвалила та затвердила 35-а сесія 25-го скликання районної Ради народних депутатів.

У роботі сесійного засідання взяли участь глава держадміністрації району та м. Слободзеї Василь Тищенко, депутати Верховної Ради ПМР Сергій Чебан, Олег Василатій, Павло Шинкарюк.

На порядок денний чергової сесії депутати винесли кілька питань, основними з яких були: ухвалення районного бюджету та звіт голови міськрайради про роботу в 2018 році та завдання на поточний рік. Інформуючи присутніх про зроблене, голова міськрайради В. Чорнобай зазначив, що минулого року проведено 11 сесій, на яких депутати розглянули 115 питань. Найчастіше обговорювалися та знаходили своє розв’язання проблеми, пов’язані з цільовими програмами та розподілом цільових бюджетних кредитів.

Була заслухана інформація про роботу правоохоронних органів, освітніх установ, підприємств обслуговування тощо. Йшлося про шляхи розвитку сільського господарства. На засіданнях президії розглянуто 21 питання, в полі зору перебували також дотримання чинного законодавства, місцевих нормативно-правових актів у галузі сільського та житлово-комунального господарства, освіти, охорони здоров’я. Усі питання, що виносилися на розгляд сесії та Президії, попередньо ґрунтовно вивчалися і заслуховувалися на засіданнях постійних депутатських комісій. За 2018 рік вони провели 45 засідань і розглянули 111 питань, більшість з яких належали до галузей планування, бюджету та фінансів. У обговореннях брали участь Василь Тищенко та його заступник Микола Ярошевський. Це ще раз підтверджує, що важливим фактором успішного розвитку району є тісна взаємодія всіх гілок влади.

Валентина Карамануца, яка очолює комісію з питань народної освіти, культури, молоді, спорту, роботи ЗМІ та зв’язків з громадськими організаціями, у своєму виступі підкреслила, що район не зможе рухатися вперед без розв’язання проблем освіти, культури, спорту і дозвілля. Не за горами літні канікули, тому Валентина Миколаївна вважає, що вже тепер необхідно звернути увагу на організацію літньої праці та відпочинку школярів. За минулі роки в системі РУНО накопичений позитивний досвід організації харчування дітей. Особлива увага приділялася наявності в раціоні овочів і фруктів. У багатьох шкільних і дошкільних установах здійснено переоснащення обладнання та проведено ремонт їдалень. Як відомо, «не хлібом єдиним живе людина», тому, крім організації повноцінного харчування, йшлося про навчання і виховання молодого покоління.

Голова комісії з питань правопорядку, законності та охорони прав людини Петро Ніколаєв повідомив, як у районі виконується Закон «Про загальний військовий обов’язок і військову службу». Значну увагу комісія приділила роботі з особистими зверненнями громадян, було розглянуто кілька законопроектів, а розроблені щодо них висновки направлено на адресу ВР ПМР.

Про роботу комісії з питань охорони здоров’я, соціального обслуговування, охорони прав материнства і дитинства поінформувала Алла Бабой. На засіданнях очолюваної нею комісії обговорювалися проблеми закладів охорони здоров’я, за необхідності депутати вивчали їх на місцях. У центрі уваги була ситуація щодо профілактики захворювань на туберкульоз.

За минулий рік у селах і селищах району проведено 102 сесії та розглянуто 1 700 питань. Істотної допомоги у взаємодії органів місцевого самоврядування сіл і селищ району з Верховною Радою ПМР надає електронний зв’язок.

Інформування населення про роботу представницького органу влади району продовжилося через районну газету «Слободзейские вести», на сторінках якої в рубриці «Трибуна депутата» народні обранці звітують про виконану роботу. Однак не всі вони вважають своїм обов’язком звітувати перед своїми виборцями, організовувати зустрічі з ними й вести прийом громадян. Констатувалося, що райрада продовжить роботу щодо вдосконалення основ місцевого самоврядування.

Глава держадміністрації району Василь Тищенко підкреслив, що минулого року все залежало від бюджету, який визначав усі можливості. Проте, не можна не помічати очевидні позитивні зміни в економіці району. За його словами, велася цілеспрямована робота з упорядкування всіх населених пунктів. Чітко дотримувалися соціальні зобов’язання з виплати зарплат. У дитячих садках і школах дітям стало комфортніше. Пріоритетними були цільові програми. Багато чого ще належить зробити, в тому числі продовжити реалізацію програми фонду капітальних вкладень, намічена грандіозна реконструкція центру Слободзеї.

Про основні параметри районного бюджету доповів депутатам перший заступник глави держадміністрації району та м. Слободзеї М. Ярошевський. Проект бюджету обговорювався попередньо на комісіях, президії міськрайради, громадських слуханнях. До нього внесені доповнення і зміни. Депутати одностайно затвердили бюджет району на 2019 рік. В. Чорнобай подякував депутатам, працівникам держадміністрації за конструктивну роботу з розробки бюджету району

Валентина   ЛИПОВАН.