Діалог між владою і громадськістю триває

У рамках діяльності Дорадчих зборів перших придністровських депутатів засновники республіки продовжують заслуховувати інформацію глав держадміністрацій міст і районів ПМР про план соціально-економічного розвитку на 2019–2026 роки.

Керівники Рибницького і Григоріопольського районів В’ячеслав Фролов і Олег Габужа поінформували перших депутатів про стан справ у різних сферах життєдіяльності очолюваних ними районів і розповіли про плани на поточний рік.

В’ячеслав Фролов зазначив, що пріоритетним напрямком державної адміністрації м. Рибниці і Рибницького району є виконання соціальних обов’язків перед жителями району: «Минулого року, завдяки ефективній політиці розвитку промисловості, ситуація з надходженням коштів у бюджет району почала виходити на рівень самозабезпечення власними прибутками. Наприклад, план складав  201,3 млн рублів, а до місцевого бюджету їх надійшло 227 млн руб. Основними донорами бюджету, як і раніше є Молдавський металургійний завод та Рибницький цементно-шиферний комбінат».

На думку глави держадміністрації, основною метою розвитку регіону на даному етапі є підвищення конкурентоспроможності  місцевої промислової продукції. Особливо популярною для населення стала виставка-ярмарок «Купуй придністровське». Жителі мають можливість придбати вітчизняні товари й підтримати власного виробника.

Важливим кроком у розв’язанні проблеми нестачі робочих кадрів став експеримент із дуальної освіти, організований Рибницьким політехнічним технікумом та Молдавським металургійним заводом.

В’ячеслав Фролов розповів, що Рибницю з робочим візитом відвідав Президент ПМР Вадим Красносельський, який інспектував об’єкти, включені до Програми капітальних вкладень. На оновлення 12 об’єктів інфраструктури Рибницького району виділено 11,2 млн рублів. Особливу увагу в Рік екології та благоустрою планується приділити рекреаційній зоні мікрорайону Вальченка, чекають свого часу для ремонту місцевий басейн і спорткомплекс «Ювілейний».

Глава держадміністрації м. Григоріополя і Григоріопольського району Олег Габужа зазначив, що його район є дотаційним. Завдяки щорічним трансфертам із республіканського бюджету в сумі 40–42 млн рублів, вдається виконувати соціальні обов’язки перед мешканцями району. «Ми не маємо великих промислових підприємств, тому, здебільшого, покладаємося на сільське господарство. У минулому році Григоріопольський район опинився в лідерах по валовому збору зернових і на другому місці за їх врожайності. Минулого року збільшилася кількість селянсько-фермерських господарств – їх стало на 153 більше. Усього в районі працює 575 землекористувачів та 2 262 індивідуальні підприємці», – зазначив Олег Габужа.

Попри труднощі, держадміністрація міста і району робить усе необхідне для забезпечення добробуту Григоріополя і населених пунктів району.

Безумовно, є проблеми, спільні для Рибницького і Григоріопольського районів. У першу чергу це забезпечення людей питною водою, особливо в сільській місцевості, відновлення вуличного освітлення, заміна гравійно-щебеневого покриття сільських доріг асфальтобетонним, припинення відтоку фахівців із таких соціально важливих сфер, як охорона здоров’я, освіта, культура і спорт.

Перші депутати мали можливість поставити В’ячеславу Фролову і Олегу Габужі конкретні запитання стосовно до різних сфер функціонування районів. Вони рекомендували розширити повноваження місцевих органів влади з метою розв’язання найактуальніших проблем розвитку населених пунктів.

Володимир   ДАНИЛОВ.