Куди піти вчитися?

Визначитися з цим питанням допомагають учням не тільки викладачі шкіл та їхні батьки, але і представники центрів соціального захисту та страхування. Щороку, завдяки ініціативі Єдиного державного фонду соціального страхування та Міністерства просвіти ПМР, у містах і районах республіки проводяться ярмарки-презентації навчальних закладів.

Нещодавно плідну і своєчасну інформацію з цього приводу змогли одержати близько 400 дубоссарських школярів – у місто приїхали представники 16 вищих і середніх професійних закладів республіки, а також одного підприємства – Дубоссарської філії ТПФ «Інтерцентр Люкс», на якому також можна здобути професію і відразу ж працевлаштуватися.

Уже кілька років ярмарок навчальних закладів у Дубоссарах організовують на базі місцевого індустріального технікуму. У великих кабінетах розташовують представників чотирьох вишів і 12 середніх професійних освітніх закладів. Майбутні абітурієнти знайомляться з навчальними установами – переглядають презентації, вивчають можливості та переваги професій, попит на них і можливості подальшого працевлаштування, а також цікавляться умовами проживання та відпочинку під час навчання.

Зробити професійний вибір у житті – справа не з легких. Лише одиницям із усіх випускників вдається ще в старших класах визначитися з майбутнім покликанням. Решті молоді доводиться зважувати всі «за» і «проти» складніше. На вибір майбутньої професії й навчального закладу впливають не тільки здібності й переваги старшокласників, але й можливості батьків реалізувати мрії своїх дітей. Дехто з них вимушений навіть від’їжджати з рідного міста чи населеного пункту на заробітки, щоб виконати свій батьківський обов’язок – допомогти дитині реалізувати право на освіту.

Організатори ярмарків тому і здійснюють такі заходи заздалегідь і запрошують на них учнів 9–10 та 11-х класів, щоб полегшити цей процес і щоб старшокласники, не виїжджаючи з рідного міста чи районного центру, могли у повній мірі скласти уявлення про коледжі та виші. Особливі враження після відвідування презентації придністровських закладів освіти одержали учні Дубоссарської гімназії № 1.

«Я ще не визначилася з майбутньою професією й упевнена, що багато моїх однолітків стоять нині перед вибором. Такі ярмарки, безумовно, дуже корисні й необхідні, вони нам допомагають розібратися в тонкощах фахів, зрозуміти, до чого саме прагне душа. Я, наприклад, люблю малювати, навчаюся ще в художній школі. Можливо, своє життя я пов’яжу саме з живописом. Здобути професію у цьому напрямку можна в Бендерському коледжі. Він пропонує великий вибір професій, що досить важливо для мене, і розташований не за межами нашої республіки. Якщо я стану його студенткою, то зможу частіше бувати вдома і бачитися з рідними», – поділилася Єлизавета Пономаренко.

Майже визначився з майбутньою професією Єгор Добчис. На ярмарку він детально дізнався про навчальні заклади, які є в нашій країні, особливо зацікавився він Тираспольським технікумом інформатики й права. «Фахівці, що добре володіють комп’ютерними технологіями, нині найбільш затребувані. Вважаю, що це зможе стати й моїм покликанням у житті. Це професія сьогодення і майбутнього, яка цінується на ринкові праці, до того ж і високооплачувана. Спасибі організаторам такого заходу, для нас це надзвичайно корисно», – розповів Єгор.

За словами директора Дубоссарського Центру соціального страхування і соціального захисту Надії Шилькер, ярмарки є частиною кадрової програми, яка на сьогодні здійснюється Урядом ПМР. Держава зацікавлена в тому, щоб школярі після здобуття освіти у вишах чи середніх професійних закладах, працювали на батьківщині.

«Через 5 років вони будуть фахівцями в різних галузях народного господарства. Старшокласники – майбутнє нашої країни, й тому ми зобов’язані показати їм усі можливості здобуття освіти в нашій державі, а також застосування здобутих знань на практиці. Останнім часом у нашому місті почали з’являтися нові робочі місця – нині є понад 200 вакансій. Вважаю, що, завдяки здійсненню профорієнтаційної роботи, яку проводять фахівці відділу сприяння зайнятості населення, випускникам шкіл буде легше визначитися з вибором професії», – зазначила Надія Шилькер.

Представники Дубоссарської філії ТПФ «Інтерцентр Люкс» – підприємства швейної фабрики – ознайомили школярів із тим, як здобути професію «швачки». На підприємстві створено навчальний клас, по закінченні якого можна відразу працевлаштуватися. Фабрика також співпрацює і з Дубоссарським індустріальним технікумом у галузі дуальної освіти. На сьогодні тут є вакансії, і фабрика чекає майбутніх фахівців.

Надія   ПАЄРЄЛІ.