Настав час вибирати

За ініціативою Єдиного державного фонду соціального страхування та Міністерства просвіти ПМР у всіх містах і районах Придністров’я проводиться щорічний Ярмарок навчальних місць.

У Рибниці відбулася презентація навчальних закладів Придністров’я під гаслом «Час вибирати!». Фахівці Центру соціального страхування й соціального захисту міста Рибниці та Рибницького району спільно з Управлінням народної освіти організували й провели захід на базі Міжшкільного навчально-профорієнтаційного центру. Мета такого заходу – професійне орієнтування підлітків на вибір професій, популярних на ринку праці, надання практичної допомоги молоді у самовизначенні та плануванні професійної кар’єри. У зв’язку з потребою фахівців у сфері побутового обслуговування, будівництва, промисловості, житлово-комунального та сільського господарства, а також спеціалістів середньої та вищої професійної ланки в царині охорони здоров’я й народної освіти, у галузі торгівлі та громадського харчування, представники 18 вищих і середніх професійних навчальних закладів республіки ярмаркували в Рибниці. Вони підготували відеоролики, виставки, інформаційні буклети та проспекти.

З історією навчальних закладів, з перевагами пропонованих професій, умовами вступу, навчання та перспективами подальшого працевлаштування ознайомилися 960 учнів шкіл міста і району. Для школярів фахівці Центру та  представники організацій професійної освіти провели 63 групові консультації. Відвідали презентацію і дорослі, для яких тема заходу на сьогодні теж є актуальною.

Була потреба і в індивідуальних консультаціях. 96 школярів дістали інформацію за двома напрямами.

  1. «Підприємства міста та району»: про банк підприємств міста та району за галузями, а також про вакансії міста та району. На сьогодні в базі їх нараховується близько 300 одиниць. З них 159 – робочі спеціальності, 126 – спеціалісти та службовці.
  2. «Робоча професія – гарантія працевлаштування»: продемонстровано професіограми робочих професій, найбільш потрібних на ринку праці міста та району.

«За результатами цих консультацій фахівці Центру призначили 25 додаткових індивідуальних зустрічей зі школярами. Крім того, було проведено 109 індивідуальних співбесід з дорослими відвідувачами. Це свідчить про те, що такі події потрібні. Адже саме тут учні можуть дізнатися про можливості та умови здобуття професії у нашій республіці від викладачів та студентів, не виїжджаючи за межі міста і району, що досить зручно в матеріальному плані для багатьох батьків», – зазначила заступник начальника відділу сприяння зайнятості населення Родика Морозюк.

Майбутні випускники були задоволені акцією. «Сьогоднішня презентація допомогла нам дізнатися про увесь спектр навчальних закладів Придністров’я, зорієнтуватися у виборі, зрозуміти, що правильно обрана професія – це шлях до морального і матеріального задоволення, кар’єрного зростання і впевненості у собі та своєму майбутньому. Адже вибір професії – один із найважливіших кроків у житті людини, який потрібно робити усвідомлено, аналізуючи власні бажання, здібності та ситуацію на ринку праці», – поділилися враженнями учні 9 класу Вихватинецької школи. Дехто зі школярів навіть задоволено виголошував, що нарешті прийняв остаточне рішення про вибір своєї майбутньої професії.

Учні та викладачі висловили побажання диференціювати проведення такого заходу, тобто для випускників 11-х класів окремо, ще на початку навчального року. Загалом же можна констатувати ефективність та доцільність проведення подібних акцій, з урахуванням потреб учнів загальноосвітніх організацій.

Ірина   ПОКРОВСЬКА.