Який він – педагог нового покоління?

На базі Бендерського педагогічного коледжу відбувся республіканський конкурс «Кращий за професією 2018–2019 навчального року». Вперше переможця обирали в номінації «Педагог нового покоління». З шести конкурсанток суворому журі належало визначити кращого вчителя початкових класів.

На республіканський конкурс «Кращий за професією» учасниць відбирали на рівні навчальних закладів. Звання «Педагог нового покоління» виборювали 6 студенток – представниць Бендерського педагогічного коледжу та ПДУ імені Т. Г. Шевченка. «На конкурсі Бендерський коледж представили наші випускниці – студентки 4-го курсу. Ми вибрали тих учасниць, яким властиві такі яскраві риси сучасного педагога, як креативність, творчість, мобільність, організованість, уміння налаштувати й мотивувати дітей на навчання. Найголовнішим усе-таки є те, що дівчата люблять свою професію», – розповіла заступник директора з навчально-виробничої діяльності Бендерського педагогічного коледжу Олена Григоржевська.

Головний виш Придністров’я теж представив трьох студенток 3-го та 4-го курсів. «Ми вже знайомі зі студентами Бендерського педагогічного коледжу, адже наш університет постійно співпрацює з ними. Ми знаємо, що у них досить суттєва практична підготовка, а наші студенти мають відмінну теоретичну базу, і тому цей конкурс – унікальна можливість для обміну досвідом між майбутніми вчителями. Також ми хочемо звернути увагу на студентів Бендерського коледжу, щоб у подальшому залучити їх до навчання в університеті», – зазначила старший викладач кафедри педагогіки та методики початкової освіти ПДУ Ольга Іващенко.

Конкурс сприяв тісній співпраці організацій середньої та вищої професійної освіти. Шість претенденток на перемогу подолали складний шлях, що складався з трьох етапів: напередодні учасниці представили журі відео одного проведеного уроку, на другому (теоретичному) етапі вони пройшли тестування з педагогіки, психології та приватних методик, а заключна частина конкурсу відбулася в актовій залі Бендерського педагогічного коледжу. На сцені навчального закладу учасниці презентували номери з візитною карткою, продемонстрували свої таланти й провели імпровізований відкритий урок, у ході якого оцінювалися креативність майбутніх педагогів, а також уміння знаходити підхід до дітей. «Проводилося вже багато конкурсів майстерності з різних професій, але в такій номінації він відбувся вперше. Напевно тому, що вчитель – це та людина, яка дає путівку в життя. Хочу відзначити, що з першого ж етапу республіканського конкурсу журі було важко визначити лідера, ми відчули, що всі шестеро дівчат, які показали свою майстерність, – майже готові фахівці», – зазначила заступник міністра просвіти ПМР Алла Ніколюк.

За підсумками конкурсу, звання «Педагог нового покоління» гідно виборола студентка Бендерського педагогічного коледжу Арина Голобородько. Друге місце посіла представниця цього ж навчального закладу Наталя Береза. А почесне третє місце – Олеся Качеровська, яка навчається в ПДУ імені Т. Г. Шевченка. Усім учасницям конкурсу вручили сертифікати та призи, а переможці та призери нагороджені дипломами Міністерства просвіти ПМР. Вітаємо призерів конкурсу! Бажаємо успіхів у професійній діяльності!

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА.