Не забудьте пом’янути…

Велика зала Палацу Республіки того березневого дня ледве вмістила всіх шанувальників українського слова. Конкурс, присвячений 205-й річниці від дня народження Тараса Шевченка, перетворився у свято, на якому лунали вірші, пісні, виконувалися інсценівки за творами українських письменників та запальні танці.

Це був неймовірно яскравий калейдоскоп талантiв, веселка з нацiональних українських костюмів, вишитих сорочок і віночків. Тут зібралися дошкільнята, школярі, кадети, суворовці, курсанти Військового інституту, щоб показати свої таланти, здібності та досягнення, здобуті ними за останній рік. Залу прикрашали роботи учнів ДХШ ім. О. Фойницького.

Цьогорічний захід зібрав рекордну кількість учасників – понад 200 конкурсантів віком від 4 до 20 років. Компетентне журі оцінювало їхні виступи за кількома номінаціями.

Особливо зворушливо виступили дошкільники. Вони ретельно готувалися до фестивалю і зуміли вразити своєю майстерністю кожного присутнього в залі. Колектив танцюристів МДОУ № 6 під керівництвом Ніни Бринзан так «ушкварив» українського «Гопака», що від бурхливих оплесків глядачів здригнулися вікна. Тому вони й посіли перше місце. Друге – учасники з МДОУ № 54, третє – МДОУ № 48.

У літературно-музичній композиції перше місце дісталося малятам МДОУ № 47. У декламуванні першими стали вихованці МДОУ № 6 – Нонна Гавриленко і Варвара Брижата. Друге та третє, відповідно, МДОУ № 9 – Єлисавета Ткаченко та МДОУ № 5 – Маргарита Дукрін. Колектив вокалістів «Родники» МДОУ № 6 виборов перше місце, друге та третє посіли учасники з МДОУ № 52 – Яфіт Дашко з Дашею Жадько та колектив МДОУ № 19.

Серед читців початкової школи місця розподілилися так: I, II та III місця відповідно посіли Тираспольські СШ № 10 –Дар’я Ясиновська та Олександр Сидорочкін, № 8 – Софія Луценко та № 17 Анастасія Ігнатова. Середня школа: I місце – Аліна Черненко з СШ № 5, II – Дар’я Білінська СШ № 7 та III – Владислава Слободянюк СШ № 11.

Вокалісти розподілилися наступним чином: I – Анастасія Кучіяш СШ № 18, II – Юлія Лопатюк СШ № 3, III – Тетяна Лиса СШ № 8.

Серед старшокласників у декламуванні переможцями стали: I – Оксана Ніязова – РУТЛ-К, II – Катерина Березовська – ТГ-МГ та III – Василь Юшин – ТОТЛ.

Яскравою акторською майстерністю вразили присутніх учні СШ № 12, які виконали інсценівку за твором Т. Шевченка «Катерина»: Богдан Мизенко, Дмитро Співак, Наталія Вдовиченко, Яна Сапігора, Максим Небрат, Ангеліна Ботушан і посіли I місце. Учні СШ № 18 – Юлія Уланова та Іван Грабко вибороли II місце оригінальним виконанням твору «Думи мої, думи мої» у супроводі гітари. III місце – за учнями ТЛ № 2 – Вікторія Соколовська, Валерій Соколовський, Ксенія Іщенко, Дар’я Липовецька та Оксана Гросул.

Підкорили членів журі декламатори Військового інституту, суворовці й кадети. Поміж них І місце дісталося Андрію Хайрутдінову, ІІ – кадетові Сергію Шаповалу і ІІІ місце – суворовцю Андрієві Ганенку.

Суворовці – Зборовський Олександр, Зборовський Степан та Ілля Голюк вибороли I місце, виконавши уривок з «Кайдашевої сім’ї» Нечуя-Левицького.

Перший президент ПМР Ігор Смирнов – почесний гість фестивалю – зауважив, що в багатонаціональному складі нашої республіки кожна нація має своє право на розвиток, збереження традицій та звичаїв. «Я дуже радий, що наші придністровські українці не гірше, ніж у самій Україні, й танцюють, і декламують, і виступають з відкритим серцем українським, і хай їм щастить», – сказав Ігор Миколайович.

Своїми враженнями поділилася з автором цих рядків власний кореспондент ІА «Укрінформ» у Республіці Молдова Зінаїда Гурська: «Свято – мить. Але скільки праці та душі в нього вклали тi, хто його готував. Тож, безумовно, заслуговують подяки всі, хто доклав зусиль, щоб воно відбулося! Голова товариства української культури «Червона калина» Аліса Коханова, яка 22 роки тому започаткувала конкурс i досі «несе» його на своїх плечах, учителі й вихователі, батьки й просто небайдужі українці, які цього дня перебували в Палаці Республіки, де не було вільних місць. Це їхніми спільними зусиллями зберігається мова рідна, слово рідне, культура українська, традиції й душа українського народу i, власне, України».

Ірина   МАСЛОВА.