Вінок Шевченкові сплітаємо з віршів

У всіх навчальних закладах Кам’янського району, де вивчається українська мова, березень проходить під знаком Шевченка. Малята знайомляться з перипетіями життя Тараса Григоровича, підлітки ретельно вивчають його творчий шлях. На заняттях, лекціях, класних годинах Кобзар щоразу постає перед ними по-новому: як уважний до кожної деталі художник, як поет, що правдиво розповів сучасникам і нащадкам про важку народну долю, як багатогранний митець світового масштабу. Свої думки про Шевченкову спадщину школярі висловлюють у творах і рефератах, вона надихає їх на створення ілюстрацій і портретів. Уже багато років підсумковим заходом є районне свято «Шевченківський березень».

Цей спільний проект Кам’янського районного товариства української культури та Управління народної освіти постійно подорожує з однієї освітньої установи до іншої. У 205-ту річницю з дня народження Т. Г. Шевченка він зробив зупинку в малесенькому селі Окниця, розташованому на кордоні з Україною. Тут живуть етнічні українці, протягом століть дбайливо зберігаючи прадідівські традиції. Місцевий Будинок культури, що гостинно відчинив двері перед делегаціями з різних населених пунктів Кам’янщини, славиться у районі оригінальними святами, на яких минуле зустрічається з сучасністю. А в Окницькому освітньому комплексі «Школа – дитячий садок» усі учні та вихованці вивчають українську мову – мову, якою покоління за поколінням розмовляють у тутешніх сім’ях. Вільне володіння живою мовою першими продемонстрували дошкільнята. Шестирічні вихованці Вікторії Богаревської читали вірші, співали, танцювали, задаючи тон наступним, не менш яскравим, виступам самодіяльних артистів і конкурсантів.

Конкурсів у рамках «Шевченківського березня» відбувається чимало. За задумом авторів проекту, вони відображають усі грані таланту Шевченка. Завдяки рефератам Дарини Вороновської та Мілени Новікової перед нами промайнуло все Тарасове життя з його труднощами й бідами. Утім, відмірявши на долю однієї людини багато випробувань, Бог і обдарував Шевченка щедро. Його художній спадщині присвятили свої дослідження Станіслав Балан і Катерина Савицька, драматургії – Аліна Гнатишена. Дарина Головна звернула увагу на маловідомі захоплення Тараса Григоровича археологією та краєзнавством. Анастасія Бершадська вивчила питання увічнення пам’яті Великого Кобзаря в різних куточках світу.

Переможцями у конкурсі творів журі визнало Дар’ю Балан, яка вирушила у «Подорож до Тараса Шевченка», та Юлію Котерняк, що виклала свої думки у листі до цієї всесвітньо відомої творчої особи.

Прикрасою залу, де відбувався захід, стали малюнки школярів. За багатогранністю їхня творчість не поступається шевченківській. Адже до нашого часу збереглися понад 800 його олівцевих малюнків і картин, виконаних аквареллю чи олією, а понад 200 вважаються загубленими! Юні художники представили на суд глядачів і журі портрети Тараса Григоровича та його героїв, сцени з життя митця, ілюстрації до його творів. Переможцями та призерами конкурсу малюнків стали Анастасія Косич, Валерій Цуркан, Анастасія Ткач, Вікторія Хміль і Рената Захлисна.

Та все ж головна Шевченкова іпостась – поезія. Саме з проникливими віршованими рядками, присвяченими Батьківщині та долі українського народу, він увійшов до історії світової літератури. Декламуючи твори патріотичної, громадянської, філософської спрямованості, читці немов сплітали символічний вінок вдячності та вічної пошани Пророкові. Високе напруження відчуттів під час виконання віршів із безсмертної збірки «Кобзар» продемонстрували Дмитро Мальчук і Богдан Смоляк. Щиро захопилися жіночими образами, створеними Тарасом Шевченком, Анастасія Вартик і Вікторія Салеба. Велике враження справили на аудиторію прочитані Ельвірою Храновською поетичні рядки Володимира Самійленка «Діамант дорогий на дорозі лежав», присвячені високому значенню рідної мови як головного засобу пізнання світу і самопізнання. Голова Кам’янського районного товариства української культури Валентина Стасішена вручила кращим читцям, а також призерам інших творчих конкурсів грамоти й книги, які допоможуть підліткам розвивати їхні знання та здібності.

Натхнення, з яким упродовж трьох років виконує Шевченкову поезію Вікторія Жосан, відзначене спеціальним призом – передплатою на газету «Гомін». Видання, поза сумнівом, стане в пригоді рашківській школярці у подальшому вивченні сучасної української літературної мови.

Від керівництва району заступник глави Кам’янської держадміністрації Галина Трублаєвич подякувала наставникам конкурсантів за копітку працю, націлену на розвиток молодих талантів і збереження традицій.

Ніна   ПАНАЇДА.