Позитивні зміни у фінансовій сфері республіки

Наприкінці березня представники органів державної влади Придністров’я слухали звіт заступника голови Уряду, керівника Міністерства фінансів Тетяни Кірової про виконання бюджету в минулому році.

Міністр зазначила, що доходи в порівнянні з 2017 роком показали приріст на 372 млн рублів, тоді як витрати збільшилися на 320 млн рублів. Основна частина всіх витрат мала соціально орієнтоване спрямування.

Так у 2018-му більше коштів направили на підвищення заробітних плат працівникам корекційних установ, педагогам закладів освіти у вигляді доплат за кваліфікаційну категорію, деяким групам медиків – надбавки та додатково оплачувані відпустки, а також суддям. Крім того, з державного бюджету щомісячно надавалася підтримка в розмірі 100 рублів тим пенсіонерам, чия пенсія була нижчою за прожитковий мінімум.

Варто зазначити, що збільшення надходжень до бюджету дало можливість дещо підвищити фінансування інших значущих статей: придбання медикаментів,  продуктів харчування для шкіл, дитсадків, інших закладів, пільгове протезування, лікування за межами країни, забезпечення обмундируванням, відшкодування боргів бюджетних структур перед підприємствами ЖКГ, на реалізацію цільових програм у галузях охорони здоров’я і соціально захисту. Вчасно і без затримок виплачувалися відпускні викладачам у літній період.

«Скорочення витрат держбюджету на тлі істотного збільшення доходних показників у 2017 році дали ефект у вигляді зменшення дефіциту на 259 млн рублів. А випереджаючі темпи зростання доходів над темпами зростання витрат (116 % за доходами проти 109 % за видатками) дозволили зберегти цю тенденцію і в 2018 році, скоротивши бюджетний дефіцит ще на 52 млн рублів», – підсумувала міністр.

У другій частині доповіді Тетяна Кірова розповіла про роботу Державної податкової служби, повідомивши, що кількість платників податків у 2018-му значно зросла.

«Зокрема, приріст організацій, що здійснюють діяльність, склав у звітному періоді 0,5 % або 26 організацій. Приріст кількості індивідуальних підприємців демонструє більш високі темпи з відміткою +13 % до 2017 року або 2 727 осіб. Зросла на 6 141 людину і кількість платників податків – фізичних осіб – з 295 тисяч до 302 тисяч  чоловік у 2018 році», – уточнила міністр.

Також вона звернула увагу на злагоджену взаємодію податкових органів із правоохоронними структурами, серед яких – управління по боротьбі з економічними злочинами МВС ПМР. Завдяки спільним діям щодо усунення податкових злочинів, у казну додатково надійшло 148,6 млн руб. (в рамках співпраці з УБЕПіК – 40,9 млн руб.).

Як з’ясувалося, найбільше правопорушень зафіксовано у сфері торгівлі. Їх виявилося аж 66 %. Щоб у майбутньому подібні явища не відбувалися, у 2018 році податківці регулярно надавали безоплатні послуги з консультування та інформування підприємців щодо норм законодавства та звертали увагу на недопущення типових помилок.

Підсумували роботу колегії виступи депутата ВР ПМР Олега Василатія та прокурора республіки Анатолія Гурецького. Вони говорили як про позитивні зміни, що відбулися у Міністерстві фінансів за минулий рік, так і вказали на помилки, яким необхідно приділити більше уваги.

Аліса   КОХАНОВА.