Плідна праця для розвитку району

На черговій сесії Кам’янської міськрайради глава держадміністрації району та міста Володимир Бичков, звітуючи про результати 2018 року, відзначив, що основним у їхній роботі було поліпшення фінансово-економічних показників підприємств, розвиток сільського господарства, створення умов інвестиційної привабливості для суб’єктів бізнесу, зміцнення матеріально-технічної бази бюджетних установ, удосконалення соціальної сфери. Стан справ у кожній із галузей доповідач проаналізував детально.

Запорукою соціальної стабільності та підвищення якості життя населення є працездатна економіка. У Кам’янському районі її показники формують 166 підприємств, 12 із яких були створені у 2018-му. Найкрупніший платник податків – завод «КВІНТ», колектив якого культивує в Янтарному виноградні плантації. Підприємства районного агропромислового комплексу також вирощували зернові, технічні, плодоовочеві та кормові культури, стабільно добиваючись високої врожайності. Дещо меншою мірою розвинене тваринництво. Над виправленням ситуації керівництво району вже працює. «Зелене світло» місцева влада дає селянсько-фермерським господарствам (СФГ), які розвивають трудомісткі галузі.

Господарства, які прагнуть розвивати тваринництво, садівництво, овочівництво, у тому числі – тепличне господарство, у першочерговому порядку одержують ділянки з фонду перерозподілу земель. Отже, упевнений глава, поступово вдасться розв’язати й проблему забезпечення сировиною найбільшого переробного підприємства – Кам’янського консервного заводу (ККЗ). 2018-ий завод закінчив з гарними показниками: з конвеєра зійшло 27 450 тисяч банок консервів. Але, щоб виготовити 30 мільйонів банок (а саме на такий рівень встановлено планку в нинішньому році), потрібно розширювати посівні площі під плодоовочеву продукцію, закладати сади та ягідники.

До числа крупних платників податків увійшли три з чотирьох муніципальних унітарних підприємств. Наприклад, Кам’янський ринок збільшив прибуток у 12 разів. На 59 % зросли прибутки ВУЖКГ. Підвищення рентабельності цього підприємства пов’язане зі зростанням обсягу виконаних робіт із будівництва та ремонту будівель і споруд, з надання послуг щодо утримання житлового фонду та прилеглих територій, збору і вивезення твердих побутових відходів. Коштом отриманого прибутку колектив зміг придбати три одиниці спеціалізованої техніки, необхідне устаткування та інвентар.

Активізувалася діяльність санаторію «Дністер». У 2018-му тут прийняли на оздоровлення понад 8 000 осіб. Завдяки прибутку, обладнали спальні корпуси, територію, придбали кондиціонери й телевізори, оновили меблі. Щоб задовольнити високий попит на пропоновані здравницею процедури, заплановано будівництво поліклінічного корпусу.

Намітилася позитивна динаміка у сфері індивідуального підприємництва. Радують зміни в економіці, що сприяли зростанню податкових надходжень, і (у свою чергу) забезпечили своєчасні виплати зарплат, пенсій, допомог. Усе це забезпечило розвиток соціальної сфери.

В установах культури та спорту, системи освіти й охорони здоров’я проведено капітальні ремонти, вдосконалено матеріально-технічну базу. Суттєву увагу приділено розвитку інфраструктури. Усього в рамках різних програм у районі здійснено робіт на суму понад 28 млн рублів. Такого масштабного оновлення будівель і споруд, доріг та інженерних комунікацій у районі, мабуть, не бачили від радянських часів.

«Торік багато зроблено в місті та селах щодо утримання доріг, освітлення», – висловив консолідовану думку депутатів міськрайради Михайло Пеньковський. У прийнятому на сесії рішенні народні обранці дали позитивну оцінку діяльності держадміністрації щодо розвитку району та міста.

Голова Верховної Ради ПМР Олександр Коршунов, який узяв участь у роботі сесії, цю оцінку підтримав, а своїх колег-депутатів націлив на активне інформовання населення про перетворення, що відбуваються в районі та республіці. Для поліпшення соціально-економічної ситуації робиться чимало, але не завжди про зміни, що сталися в конкретному місті або селі, знають по сусідству. Формувати у людей цілісну картину, що відображає реальний стан справ у Придністров’ї, як і працювати над розвитком республіки, – необхідно спільно.

Лариса   ЛЕГКУН.