Розвиток регіонів ПМР – у полі зору перших депутатів

Наприкінці березня на черговому пленарному засіданні Дорадчих зборів перших придністровських депутатів керівники державних адміністрацій Бендер і Слободзеї Руслан Іванченко та Василь Тищенко ознайомили засновників республіки з планом соціально-економічного розвитку міст на 2019-2026 роки.

Руслан Іванченко проаналізував економічні показники Бендер, які склалися на кінець 2018 року. «Місцевий бюджет минулого року виявився збалансованим: доходи – 238 млн руб, витрати – 237,5 млн руб. Завдяки місцевим коштам (5,3 млн руб.), вдалося реалізувати ряд цільових програм, зокрема, відновити функціонування міського стадіону, завершити ремонтні роботи першого етапу басейну «Дельфін» (цього року здача в експлуатацію), відремонтувати приміщення Палацу культури ім. П. Ткаченка. 1,9 млн руб. вкладено в розвиток міського електротранспорту (нову тролейбусну лінію ввели в експлуатацію 19 червня 2018 р.)».

Завдяки коштам Фонду капітальних вкладень, минулого року було відремонтовано 26 об’єктів соціальної інфраструктури міста.

Важливою подією в житті городян стало відкриття в нинішньому році клубу спортивної реабілітації «Інвапанспорт». До занять фізичною культурою тут зможуть долучитися не тільки люди різного віку з інвалідністю, але й усі охочі, кому до вподоби здоровий та активний спосіб життя.

Як зауважив Роман Іванченко, за останні роки в Бендерах збільшилася кількість індивідуальних підприємців. Адміністрація міста вважає пріоритетом у своїй діяльності підтримку придністровців, які працюють у сільському господарстві та сфері виробництва.

У Бендерах цього року особливу увагу приділять упорядкуванню та озелененню міста. У кожному районі планується реконструювати парки та сквери.

Завдяки ініціативі депутата Верховної Ради Олега Петрика, який представляє інтереси бендерчан у законодавчому органі влади, вдалося упорядкувати сквер «Борисівський». Він став улюбленим місцем відпочинку для мешканців мікрорайону. Задля реалізації цього проекту були використані кошти міста і спонсорів, яких залучив народний обранець.

Глава державної адміністрації міста Слободзеї та Слободзейського району Василь Тищенко зазначив, що цей південний район Придністров’я є дотаційним. Пріоритетними напрямками в діяльності керівництва адміністративної одиниці республіки визначені такі:

– забезпечення умов зростання економіки району;

– створення умов для розвитку малого підприємництва;

– підвищення ефективності агропромислового комплексу;

За його словами, керівництво району цього року приділить особливу увагу розвиткові сільської інфраструктури. У програмі Фонду капвкладень – реконструкція Будинків культури сіл Тернівки, Кіцкан та Володимирівки.

Особливу увагу належить приділити реконструкції вуличного освітлення сіл і селищ. На реалізацію програми, розробленої за дорученням Глави держави та розрахованої до 2022 року, направлять близько 69 млн рублів. У її рамках тільки в Слободзейському районі планується відновити майже 45 км ліній вуличного освітлення.

Одна з домінуючих проблем, яка є спільною для Бендер і Слободзейського району, – недостатнє фінансування різних галузей та об’єктів міського і районного господарства. Прикладом цього зазвичай служать дороги, які перебувають у незадовільному стані, система вуличного освітлення, нестача кваліфікованих кадрів.

Підсумовуючи роботу засідання, перший Президент, голова Дорадчих зборів Ігор Смирнов зауважив, що після заслуховування інформації керівників Дубоссарського і Кам’янського районів, перші депутати дадуть спільні рекомендації органам державної влади з розвитку всіх міст і районів республіки.

Микола   ЮРКЕВИЧ.