Чи полегшать життя підприємців нововведення?

З 1 квітня у республіці набула чинності нова система оподаткування для індивідуальних підприємців. Стане вона рушійним імпульсом, джерелом наснаги для розвитку чи все ж таки малий бізнес буде закриватися? На черговому навчальному семінарі представники податкової служби пояснили правила гри.

Основний принцип реформи – це розширення можливостей ведення бізнесу для індивідуальних підприємців та встановлення справедливого податкового навантаження на всі суб’єкти бізнесу. Залежно від видів діяльності та обсягу товарообігу, цей сегмент бізнесу поділятиметься на 3 податкових режими.

Зокрема, визначено категорію «самозайняті» – це фізичні особи, які отримують дохід завдяки власним знанням і вмінням. У переліку для них передбачено 20 видів діяльності: виготовлення виробів народних промислів, репетиторство, послуги перекладача, фріланс тощо. Щомісяця самозайняті особи сплачуватимуть соціальні платежі: 14 % – єдиний соціальний податок та 3 % – обов’язковий страховий внесок.

Як і раніше, можна працювати за патентом. Для таких підприємців перелік робіт дещо більший (близько 70 видів діяльності). Це особи, які працюють у селянських (фермерських) господарствах, надають послуги, виконують роботи, виготовляють і реалізують власну продукцію. Вони не мають права: торгувати вроздріб у стаціонарній торговій мережі, площа якої перевищує 130 кв. м. для сільської місцевості та 100 кв. м. для міста. Їм не треба вести бухгалтерський облік і застосовувати контрольно-касові апарати. Щоправда, існують і обмеження: підприємцю забороняється продавати товари та надавати послуги юридичним особам. Крім того, обсяг ввезеного упродовж року товару не повинен перевищувати суму 50 тисяч доларів США. При цьому патентовласники повинні сплачувати податок 3 % з можливого річного доходу, а також соціальні платежі (єдиний соціальний податок 14 % та обов’язковий страховий внесок 3 %). Не варто забувати, що прибутковий податок 5 % сплачується за залучення найманого працівника.

Для більш крупного бізнесу передбачена спрощена система оподаткування. Вона передбачає організацію торговельних відносин з юридичними особами, проте забороняє виготовлення і реалізацію підакцизних товарів, таких як алкоголь, тютюн, бензин, консерви тощо.

Підприємці, які перейшли на цей вид оподаткування, повинні вести звітність і застосовувати в своїй діяльності онлайн-каси. Податкові платежі складатимуться з 3 % податку з виручки, 14 % єдиного соціального податку, 3 % обов’язкового страхового внеску та 5 % прибуткового податку з фізичних осіб.

Зазначимо, що окремим категоріям підприємців будуть надані податкові пільги, місцеві ради народних депутатів наділені правом встановлювати знижувальні коефіцієнти

Деякі питання ще перебувають на розгляді Верховної Ради республіки.

Анастасія   КАЛІОН.