Познайомилися з нюансами законодавства

Один раз на квартал співробітники Служби державного нагляду Міністерства юстиції ПМР проводять семінари для представників бізнес-спільноти. На цих зустрічах підприємці знайомляться з нюансами чинного законодавства. Детальний аналіз уже вчинених порушень стає тим важливим уроком, який застерігає бізнесменів від подібних помилок у майбутньому.

Семінар, який відбувся наприкінці березня у Кам’янці, розпочався з важливої теми – підвищення рівня компетентності постачальників товарів і послуг. Хоча взаємини між ними та споживачами чітко регламентовані законом про захист прав споживачів, усі нюанси врахувати неможливо. Державний інспектор у сфері технічного регулювання та захисту прав споживачів Наталія Чеботар закликала підприємців неухильно дотримуватися елементарних вимог культури обслуговування. Коректна і грамотна поведінка в спірних ситуаціях допоможе уникнути конфліктів.

Інга Подолян приділила увагу питанням дотримання вимог трудового законодавства. Активно обговорювалися особливості регулювання роботи осіб, які працюють за сумісництвом. Представники бізнес-співтовариства цікавилися системою надання щорічних оплачуваних відпусток. Багато нюансів (у тому числі – як визначати та рахувати вихідні та святкові дні в цей період) стали більш зрозумілими, завдяки детальним роз’ясненням держінспектора.

Найбільш резонансною стала тема боротьби з амброзією полинолистою. З квітня, коли у Придністров’ї з’являються її сходи, і до жовтня, коли дозріває насіння цього злісного карантинного бур’яну, проблема не зникає, адже страждають від амброзії не тільки алергіки. Вона засмічує поля та знижує урожайність сільськогосподарських культур, родючість ґрунту; шкодить розвитку тваринництва, «витісняючи» на пасовищах траву, придатну на корм худобі. Державний інспектор у сфері фітосанітарного контролю Надія Студенянська детально охарактеризувала біологічні особливості амброзії, приділивши особливу увагу її шкідливості.

Дискусійним моментом стало обговорення методів боротьби з цим бур’яном. Якщо аграрії на землях сільськогосподарського призначення можуть застосовувати гербіциди, то в населених пунктах комунальникам і жителям залишаються лише механічні способи боротьби з амброзією. І найбільш поширений з-поміж них – скошування – не тільки неефективний, а навіть шкідливий. Адже на місці зрізаних пагонів рослина «викидає» декілька нових, на яких з’являються квіти, а потім – насіння. Найефективніший метод – вирвати рослину з корінням. Але він надто трудомісткий, тому застосовується вкрай рідко. На спільну думку учасників семінару, на державному рівні необхідно знайти ефективний спосіб боротьби з амброзією, який можливо застосовувати на території всього Придністров’я.

Ніна   ПАНАЇДА.