Знай наших!

Бути причетними до визнання нашої республіки світовою спільнотою прагнуть не тільки дорослі. Для молоді теж важливо не залишатися осторонь. І вагомим внеском у цю почесну справу є їхні досягнення в навчанні. Тим паче, що у наших учнів є активні, небайдужі, а головне – досвідчені наставники-вчителі.

Історія Ольги Іванової, учениці 9 класу Рибницької гімназії № 1, розпочалася восени на уроці суспільствознавства з пропозиції учителя взяти участь у ХІІІ Відкритій міжнародній науково-дослідницькій конференції старшокласників і студентів «Освіта. Наука. Професія». Олег Булгак запропонував це, звичайно, не особисто їй, а всім своїм учням-старшокласникам. Та тільки Олю не здолали сумніви, що для неї це буде чимось нездійсненним.

«Не можна сидіти на місці та боятися невдачі. Потрібно впевнено йти до своєї мети. Тільки діючи можна чогось досягти!» – твердо заявила Ольга, коли сиділа переді мною з грамотами в руках – від Міністерства освіти та науки Самарської області та Міністерства закордонних справ ПМР.

Отож учитель зі своєю ученицею почали готуватися. «Свою роботу на тему «Політико-правові засади створення ПМР і сучасний стан переговорного процесу у форматі «5+2» ми мали презентувати на секції «Політологія та право». Підготовчий етап передбачав перегляд усіх новинних програм на телевізійних каналах, читання новин у періодичних виданнях, опрацювання матеріалів підручників. Підготовка була тривалою, у нас виникало багато суперечок, пропозицій. У грудні надійшло запрошення на участь у конференції, тобто ми пройшли відбірковий тур. Тепер потрібно було вирішувати, чи поїде Оля і де взяти кошти на поїздку. Я не хотів, щоб вона упустила цю можливість. Щоб скористатися доброю нагодою, ми шукали спонсорів, адже Ользі потрібно було їхати у супроводі матері. На щастя, нам удалося знайти гроші. Хочемо висловити глибоку вдячність однокласникам Ольги та їхнім батькам, які щиро раділи за дівчину та підтримали її матеріально», – поділився радістю учитель історії та суспільствознавства Олег Миколайович.

З якими ж враженнями повернулася дівчина? «Звичайно, це безліч емоцій, нові друзі. З Магадану, наприклад. Були представники з України, Білорусі, Молдови. Це спілкування. І хвилювання перед чисельною аудиторією науковців, викладачів російських вишів, безумовно, теж. Однак, я бачила справжній, щирий інтерес до моєї теми, до нашої республіки. Це була чудова нагода розповісти про нас, про нашу історію, наші прагнення, наше непросте життя і наших чуйних, доброзичливих і талановитих людей. А ще ця робота збагатила мене неоціненним досвідом», – розповіла Ольга Іванова.

Конференція в місті Отрадному відбувалася 23 – 25 січня. Програмою було передбачено захист робіт за секціями, виставки науково-технічної творчості молоді, зустрічі з представниками вишів, професіоналами-практиками з Москви, Самари, Волгограда, Новосибірська та інших регіонів РФ.

Звичайно, Ольга там дістала пропозицію стати студенткою одного з представлених вищих начальних закладів. Та дівчина зазначила, що має бажання здобувати вищу освіту тільки в Придністров’ї. І працювати в майбутньому тільки тут, на своїй Батьківщині, яку гідно представила з освітянської трибуни.

Отакі у нас учителі та учні! Завдяки їм дещо побільшало тих, хто тепер знає наших.

Ірина   ПОКРОВСЬКА.