Мудра книжка і наука – розумові запорука

«Я відразу полюбив книги, – серйозно заявив мені Захар Карлов, гортаючи яскраву дитячу енциклопедію. – Читати я навчився в першому класі». «Хто навчив? – запитую. «Наша вчителька Надія Володимирівна Максимчук», – відповів він.

Наймолодшому і допитливому читачеві міської бібліотеки Дністровська всього вісім років, але саме такими епітетами нагородила його завідувач закладу Юлія Есаулова. Як з’ясувалося, не випадково. У дитяче відділення бібліотеки Захар записався нещодавно, в листопаді минулого року. Однак, з того часу, як тато привів сина в книжкове царство і порадив більше читати, хлопчик приходить сюди практично щодня. Уважно переглядає журнали в читальному залі, які бібліотека щороку передплачує (понад 20 найменувань). Потім він вибирає собі книгу і відразу ж намічає, яка буде наступною.

Мама й тато хлопчика вдень зайняті (вони працюють на Молдавській ДРЕС), тому в бібліотеку Захара супроводжує дідусь. Удома вони разом із бабусею знайомляться з обраною онуком книжкою і по черзі читають її вголос. Нині Захар здав прочитану книгу під назвою «Вони захищали Батьківщину» про загиблих рибничан, захисників При-
дністров’я. Він сам її вибрав, бо хоче знати все про історію рідного краю. Хлопчикові нелегко відразу вибрати найцікавіший екземпляр із розмаїття запропонованих бібліотекарем яскравих видань для дітей. Неквапливо розклавши їх, він уважно переглядає книгу за книгою. Дідусь терпляче чекає онука і дихає свіжим повітрям на лавочці неподалік. На його думку, онук повинен учитися самостійності.

Найбільше Захарові сподобалася «Дитяча географічна енциклопедія». Він радісно показує мені знайдене на карті місто Дністровськ. А ще його цікавлять «Таємниці всесвіту», «Дитяча енциклопедія фізики», «Таємниці науки», «Легенди про лицарів». Крім того, йому хочеться все дізнатися про тварин з «Червоної книги». Ось такий вектор читання вже намічений. Звичайно, багато чого можна дізнатися з інтернету чи з телепередач, але книга, на думку хлопчика, цікавіша: тут усе у твоїх руках, до кожної сторінки можна доторкнутися, прочитати вголос ще і ще раз, щоб зрозуміти до кінця, здивуватися і по-дорослому обговорити це з дідусем і бабусею.

Дійсно, сімейне читання – це спільна творча діяльність! Добре, коли вона не обмежена раннім дитинством. Ученими доведено, що у старшому віці під час сімейного читання вголос успішно реалізуються всі найважливіші функції: пізнавальна, виховна, розвивальна, розважальна і комунікативна. Найголовнішим є те, що зміцнюються добрі й довірливі взаємини в сім’ї. Якщо у вас є проблеми з підлітком, їх допоможе вирішити спільне читання чудових книг, які ви самі обожнювали в дитинстві. Це можуть бути перевірені часом «Денискині оповідання» Віктора Драгунського, «Пригоди Тома Сойєра і Гекльберрі Фінна» Марка Твена, «Книга джунглів» Редьярда Кіплінга, а також розповіді й повісті Льва Кассіля, Паустовського, Томпсона, Сент-Екзюпері, Дюма, Зощенка та багатьох інших авторів. Досвідчені бібліотекарі завжди допоможуть вам у виборі хорошої книги для сімейного читання.

Захар тільки на початку свого читацького шляху. Попереду на нього чекає чимало цікавого. Бібліотеку відвідують 2 622 читачі різного віку, багато з них можуть стати його друзями. Він, напевно, відвідає разом з дідусем великий цикл заходів на екологічну тему. Це будуть презентації, вікторини, виставки, тематичні кафе та заплановані на квітень у всіх бібліотеках Придністров’я «Бібліосутінки», які полюбилися всім.

Лара   ЧАЙКА.