Чи можуть портрети говорити?

Кілька слів на папері можуть розповісти про характер людини, кілька рухів пензлем відображають її зовнішність, а разом вони формують цілісний образ, особистість з окремими її звичками та життєвими пріоритетами. Таку особливість помітив придністровський художник і письменник Михайло Кислицький, який у співавторстві зі своїм онуком Андрієм Петковим презентував книгу «Портрети заговорили». 

У центрі уваги художника – життя звичайних людей, і не тільки придністровців, а різних осіб, які зустрічалися на життєвому шляху Михайла Васильовича: бойових товаришів, працівників сільського господарства, медичної галузі, викладачів, діячів культури та мистецтва, письменників та поетів, композиторів та художників… Саме вони й стали головними героями презентованої книги.

«Серед героїв видання – перший Президент ПМР Ігор Смирнов, борець за загальнонародні інтереси Володимир Ємельянов, людина, якій сміливості та відваги не позичати – Ігор Дудкевич, перший командир Республіканської гвардії Стефан Кицак і багато інших», – розповів Михайло Васильович.

Скромні та завжди серйозні, з великою відповідальністю за майбутнє, з метою залишити в пам’яті нащадків героїв нашого часу, автори книги трепетно збирали історії людей, крок за кроком створювали книгу. Це стало можливим завдяки різнобічній та творчій діяльності діда й онука, для яких мистецтво є однією з найважливіших сторін життя.

Михайло Кислицький – професійний військовий (стаж у Збройних Силах СРСР – 29 років), але він має ще й творчу освіту. «Так було цікавіше і легше, адже мистецтво завжди допомагає», – зазначив автор. Сімейну справу, можна сказати, – творчу династію, продовжив і онук Михайла Васильовича, співавтор книги Андрій Петков. На сьогодні він уже є викладачем Бендерської дитячої художньої школи.

«Створення збірки стало для мене не роботою, а хобі. Я в мистецтві – за покликом душі. Олівець і аркуш паперу завжди зі мною, тому під час зустрічі з цікавою людиною, я відразу ж ловлю момент і малюю… Часто такі портрети я відразу ж дарую, але потім вирішив зберігати їх для майбутньої книги», – розповів Михайло Кислицький.

У Палаці Республіки на презентації публіцистичного видання  було багато тих, хто став героєм збірки, частиною не тільки цієї праці, а й життя самих авторів. Підтримали творців цікавого для широкого кола користувачів джерела представники Спілки художників, ветеранів Збройних сил, захисників ПМР, а також письменники та діячі культури й мистецтва.

«Багато є людей з привабливою зовнішністю, але часто внутрішній світ їхній розчаровує. Я розумію, що людям властиво помилятися, але й змінювати своє життя їм теж властиво. Ось до таких осіб у мене особлива симпатія», – поділився думкою Михайло Васильович.

Світлана   ОДЕСЬКА.