«Дихання весни» Ольги Руденко

Весна – пора пробудження природи й таланту, людського натхнення, потяг до творчості. У Придністров’ї весна дає старт різноманітним проектам, конкурсам та виставкам, які відкривають нові обдарування й знайомлять з творчістю досвідчених майстрів мистецтва.

У столиці відбулася цікава подія: в Тираспольській ДХШ ім. О. Фойницького відкрилася виставка придністровської художниці Ольги Руденко. «Не перша в житті, але дебютна в рідній школі», – так автор картин, викладач художніх дисциплін з 30-річним стажем говорить про свою експозицію, яка стала довгоочікуваним подарунком для її колег та учнів. «Ця виставка для мене дуже трепетна та відповідальна, тому що художня школа ім. О. Фойницького – це те місце, де я виросла й сформувалася як педагог і художник. Тут працюю я і мій чоловік, цю школу сформували його батьки. Відкриття власної виставки в стінах школи я вважаю особливо важливим, адже її можна назвати продовженням традицій. Тут представлені навіть мої студентські роботи. Це для того, щоб глядачі змогли порівняти, якою я була на ранньому етапі творчості й тепер».

Різноманіття яскравих кольорів, гарні квіти та традиційні фондові предмети для натюрмортів – таке весняне натхнення майстриня пензля вирішила показати гостям своєї виставки, яка, до речі, вже є четвертою у творчості художниці за останні п’ять років. На думку автора, для такої експозиції вона вибрала роботи, виконані найбільш улюбленою технікою – аквареллю. Для Ольги Руденко акварель – це техніка, яка на полотні живе неначе власним життям і не дотримується правил: «Я дуже люблю акварель, ця техніка вимагає особливого підходу. Мені подобається стежити за процесом, який, іноді, не можна контролювати. У моменти якихось помилок та не задуманих рухів і народжується картина, стає живою та справжньою».

На урочистому відкритті виставки були й гості: представники Державної служби з культури та історичної спадщини, директор Дитячої художньої школи Марія Маріян, члени Спілки художників Придністров’я, колеги й ті, хто дуже часто стає натхненням художниці – її вихованці. Ольга Руденко зізналася, що саме у творчій атмосфері разом зі своїми вихованцями під час занять удається створювати найцікавіші роботи.

Учні, за прикладом наставника, також проявляють активність, беруть участь у багатьох виставках і конкурсах. Тільки в столичній середній школі № 9 кілька стін розписані ними. Художниця багато працює над методикою викладання образотворчого мистецтва, вона є автором програм для наймолодших груп».

Майстриня щиро подякувала своїм учителям, усім шанувальникам, які підтримували її на творчому шляху, навчали та були добрими наставниками. Наприкінці урочистої частини вернісажу Ольга Руденко подарувала одну зі своїх робіт у фонд музею художньої школи.

Тетяна   БУКІНА.