Увічнення пам’яті видатного земляка

На честь хірурга зі світовим ім’ям установлять пам’ятник і назвуть парк у селищі Дзержинському, де народився Микола Скліфосовський. Нині триває збір коштів для зведення монумента за ініціативою Дубоссарської держадміністрації та місцевих громадських організацій.

За словами істориків, місто Дубоссари відоме далеко за його межами, і зобов’язане цим багатьом своїм землякам, але в першу чергу Миколі Васильовичу Скліфосовському – видатному лікарю другої половини XIX століття, вченому, професору. З його ім’ям пов’язане активне впровадження в хірургічну практику нових методів антисептики. Микола Васильович був автором оригінальних методів хірургічного лікування: одним із перших почав здійснювати операції на жовчному міхурі, розробив техніку хірургічного лікування мозкових гриж, зоба. Видатним відкриттям хірурга стала операція з’єднання кісток під час діагностування помилкового суглоба стегна і плеча, яке дістало назву «замок Скліфосовського» або «російський замок».

Народився Микола Васильович 6 квітня 1836 року на хуторі поблизу Дубоссар у родині службовців, у якій виховувалося 12 дітей. Це був складний час, коли навколо лютували спалахи епідемій і була висока дитяча смертність. Микола був дев’ятою дитиною, і йому пощастило вижити. Навчання він здобував в Одеському дитячому інтернаті та гімназії, які хлопець закінчив зі срібною медаллю. Ще в дитинстві у Миколи виникло бажання присвятити себе рятуванню життя людей, тому вирішив здобути професію лікаря і вступив до Московського університету. По його завершенні Микола Васильович повернувся в Одесу й 11 років працював лікарем у міській лікарні. Довелося продемонструвати свої медичні знання Скліфосовському і в Дубоссарах – у 1859 році упродовж кількох місяців лікував хворих у міській лікарні.

Подальше життя Миколи Васильовича було дуже насиченим: нескінченне навчання, практика і впровадження нових методів лікування в Одесі, Харкові, Києві, Петербурзі, Москві та в країнах Європи. Результат цієї величезної праці – численні наукові відкриття у галузі медицини, завдяки яким упродовж двох століть лікарі мали змогу навчатися і практикувати.

Ім’ям легендарного хірурга названо лікувальні заклади, музеї, вулиці. У Дубоссарах вважають, що пам’ять про відомого земляка також має зберігатися для майбутніх поколінь. З нинішнього року в селищі Дзержинському, де народився Микола Васильович, розпочнуться роботи з реновації парку. Місцева влада планує зробити там затишне зелене місце для відпочинку як дітей, так і дорослих. У парку також буде установлено пам’ятник відомому земляку. Кошти для цього збирають у Дубоссарах «усім світом», організовуючи благодійні акції.

До увічнення пам’яті Миколи Скліфосовського долучилися також підприємці, трудові колективи та школярі. Так, вихованці Дубоссарського Центру соціально-психологічної реабілітації підготували театралізовану постановку.

«Дітки з обмеженими можливостями здоров’я проявили свої акторські здібності. Їм у житті непросто, але вони не побоялися сцени й чудово зіграли головних героїв. Я пишаюся тим, що в місті пам’ятають нашого земляка – відомого хірурга, автора понад 70 наукових робіт на медичні теми. Московський науково-дослідний інститут швидкої допомоги названо його ім’ям. Ми раді допомогти у збиранні коштів для будівництва пам’ятника нашому земляку», – розповів учень 10 класу Дубоссарської гімназії № 1 Максим Лунецкас.

Увічнити пам’ять легендарного дубоссарця Миколи Скліфосовського планують до 30-ї річниці створення ПМР. Надати спонсорську допомогу можуть всі охочі.

Реквізити для перерахування коштів: держадміністрація Дубоссарського району і міста Дубоссари – розрахунковий рахунок № 2192410000000010, фіскальний код 0700000523, кореспондентський рахунок 20210000094.

ЗАТ «Придністровський Ощадбанк» м. Дубоссари, куб 41.

Надія   ПАЄРЄЛІ.