Молодь проти туберкульозу!

Минулого тижня на нашій планеті відзначили Всесвітній день боротьби з туберкульозом, захворюванням, яке є однією з десяти основних причин людської смертності. Саме тому в усіх куточках світу відбуваються різноманітні заходи, спрямовані на інформування людей про цю підступну хворобу та способи її профілактики й лікування.

У Придністров’ї цей день також відзначили проведенням семінарів, лекцій, зустрічами та бесідами з медичними фахівцями. Для нашої республіки це теж велика проблема, яка з року в рік набуває все більших масштабів: згідно з офіційною статистикою, щороку в ПМР виявляються близько 500 нових випадків захворювання.

До акції, спрямованої на боротьбу з туберкульозом на міжнародному рівні, приєдналася й придністровська молодь. Минулого тижня в столичному Громадському клубі «№19» під керівництвом Інформаційно-правового центру «Апріорі» відбувся концерт, присвячений цій усесвітній проблемі. Він став частиною глобальної кампанії «ToBe Continued», організованої Global Health Incubator of Topolò та Stazione di Topo lò – 24-годинного концерту експериментальної музики, в рамках якого музиканти з усього світу приєдналися до загального онлайн-концерту.

На сцені Клубу в рамках марафону виступив придністровський художник, музикант, композитор та один з організаторів проекту «ToBe Continued» в Придністров’ї Богдан Дульський: «Організатори заходу були дуже раді, що місто Тирасполь також бере участь у марафоні, оскільки багато країн вважають його досить незвичайним, що підтвердили численні позитивні відгуки. Було дуже приємно, що екзотичну музику добре приймає й придністровська молодь, яка прийшла на концерт. На мій погляд, це показує, що молоді люди відкриті для прийняття чогось нового, а це дуже важливо. Щодо участі Придністров’я в такому глобальному марафоні, вважаю, що це дуже гарний шанс показати себе на міжнародному рівні та довести, що ми цього гідні. Інтернет дає нам можливість бути почутими, стати часточкою великого світу».

Сучасний світ змиває межі між країнами, об’єднуючи людей різних національностей, релігій та взагалі будь-яких ознак загальною справою, ідеєю, робить їх сильнішими у боротьбі з недугами. Проект «ToBe Continued» зібрав понад 20 країн: Грецію, Естонію, Китай, Німеччину, Мексику, Латвію та інші держави. За правилами марафону, кожній країні для виступу було виділено 30 хвилин. Виступаючи упродовж цілої доби, музиканти привертали увагу громадськості до проблем туберкульозу, немов примушували кожного замислитися над здоров’ям усіх землян.

Крім концерту експериментальної музики, цього дня в Клубі «№19» охочі могли дізнатися про ситуацію щодо туберкульозу в Придністров’ї. У рамках заходу відбулася зустріч з фахівцем з надання соціальної допомоги людям з туберкульозом Світланою Лебедєвою.

Марія   ЛУНІНА.