Мамологія від А до Я…

Під такою назвою у столичному готельному комплексі «Росія» відбувся майстер-клас для придністровських фахівців у галузі медицини лікаря-мамолога з Москви Марії Травіної. На зустрічі обговорювалися актуальні питання щодо ранньої діагностики патології молочних залоз. Організаторами заходу виступили громадська організація «Онкологи Придністров’я», Верховна Рада ПМР і медичний факультет ПДУ.

Процеси та етапи формування недуги, фактори ризику виникнення пухлин, правила обстеження – саме цих аспектів проявлення онкології у жінок торкнулися на відкритому майстер-класі для придністровських лікарів. Нові наукові відкриття та удосконалення методів діагностики на сьогодні дають можливість врятувати життя великої кількості людей. Тож на заході приділяли увагу найважливішим факторам, які могли б знизити виникнення раку молочних залоз.

«За статистикою, у світі серед онкологічних захворювань лідирує рак молочної залози. Онкологічне товариство у першу чергу приділяє увагу саме локалізації захворювання», – зазначила координатор майстер-класу, головний онколог Міністерства охорони здоров’я Аліна Андрєєва.

Подія такого масштабу відбулася в республіці вперше, однак фахівці зазначають, що такі практичні семінари та лекції мають велике значення для розвитку придністровської медицини та підвищення кваліфікаційного рівня лікарів. Тож дізнатися про наукові розробки та методи діагностики раку молочної залози прибули онкологи, гінекологи, мамологи, лікарі-діагности зі всієї республіки, студенти та викладачі медичного факультету ПДУ. Майстер-клас відвідала заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва, яку на заході прийняли в члени опікунської ради громадської організації «Онкологи Придністров’я».

«Підвищення кваліфікації, освоєння нових технологій для наших лікарів – це дуже важливо. Медицина не стоїть на місці. – підкреслила Галина Михайлівна. – Я вважаю, що такий майстер-клас сприятиме засвоєнню нових знань для того, щоб своєчасно діагностувати онкозахворювання і в кінцевому підсумку врятовувати якомога більше людей від такої страшної хвороби».

Провідний лікар-мамолог ділилася з придністровськими фахівцями не тільки теоретичними дослідженнями, а й практичними навичками. Марія Травіна продемонструвала процес діагностики молочних залоз, звернувши увагу на особливості та нюанси фізичного та інструментального методу обстеження. Крім того, московський лікар зазначила, що найважливішим для кожної жінки є своєчасна перевірка, контроль аналізів та відвідування мамолога для профілактичного огляду. Окрему увагу вона приділила й такій темі, як стресовий стан людини, адже він є однією з провідних причин розвитку онкології.

«Жінка не повинна нічого боятися або переживати. Коли у неї щось болить, знижується якість життя, а це призводить до погіршення емоційного стану, у тому числі й до депресій, які можуть спричинити розвиток раку молочної залози. Усе взаємопов’язано», – пояснила лікар.

Ольга   СТОЯНОВА.