Обережно, амброзія повертається

Представники Міністерства сільського господарства та природних ресурсів (Мінсільгосп) разом із депутатами столичної міської Ради, викладачами ПДУ ім. Т. Г. Шевченка та гостем із Німеччини обговорили методи боротьби з амброзією.

Упродовж 10 років у ПМР триває наполеглива боротьба з амброзією. Її косять, виполюють, застосовують різні гербіциди, але коефіцієнт розмноження її досить великий: одна рослина може дати понад 400 тис. насінин. У польових умовах цей показник дещо менший. Небезпечним є те, що насіння має властивість довгий час зберігатися у несприятливих умовах, а потім проростати через кілька років.

Представник масштабного європейського проекту в галузі сільського господарства з Німеччини Олаф Оттінгер розповів про свій досвід боротьби з амброзією. За його словами, треба розуміти що її знищення розпочинають ранньої весни, коли тільки з’являються перші сходи. Якщо вдається втримати поширення пилку на початковому етапі, то знижується і розповсюдження насіння. «У Європі вже давно розроблені й упроваджені в практику масштабні проекти щодо боротьби з амброзією. За сезон рослину скошують 7 – 8 разів. Ми в Німеччині створюємо карти полів, на яких видно її кількість на площі 1 м². На жаль, чудо-таблетки, яка водночас знищила б цю отруйну рослину, не існує. Це проблема не тільки Міністерства сільського господарства та природних ресурсів, це проблема  всього населення. Тільки разом ми зможемо знайти рішення», – вважає зарубіжний гість.

Найбільш ефективним методом боротьби з зеленим агресором вважається природний мінерал – хлорид магнію. Сіль набагато дорожча за гербіциди, які використовують у сільському господарстві, проте шкоди для здоров’я від неї набагато менше. Нині ведуться лабораторні дослідження хлориду магнію. Якщо застосування його проти амброзії виявиться ефективним, то препарат можна буде використовувати на польових територіях.

До знищення шкідливої рослини залучатимуть також волонтерів, студентів та школярів. Варто пам’ятати, що амброзія в період цвітіння небезпечна для людини, оскільки на контакт з нею організм може дати сильну алергічну реакцію. За словами директора Ботанічного саду Миколи Онуфрієнка, хорошим та дешевим варіантом для власників приватних будинків є насадження складних лугових і злакових рослин, а також гарбуза, тому що вони не дадуть бур’яну вільно розростатися.

Про боротьбу з амброзією й іншими небезпечними рослинами населення інформує екологічна міліція та Служба державного нагляду. «Усім відомо, що в межах населених пунктів заходи хімічної боротьби заборонені, тому використовуємо механічні способи: викошування або виривання», – наголосив начальник управління фітосанітарного добробуту Мінсільгоспу, головний державний фітосанітарний інспектор ПМР Олександр Чернов.

Шановні читачі, борімося з амброзією разом! Спільними зусиллями ми зведемо до мінімуму її негативний вплив на здоров’я людей.

Віра   МАКОВА.