Чисте довкілля – безпечне майбутнє

Яким повітрям ми дихаємо, в якому стані наші ріки та ліси, що робити з пестицидами та агрохімікатами, які досі «дислокуються» в складах колишніх колгоспних господарств? Ці та багато інших проблем і питань обговорювалися на зустрічі заступника голови Уряду ПМР Станіслава Касапа з представниками екологічних громадських організацій.

Одна з гострих проблем стосується забруднення берегів Дністра відпочивальниками. Час від часу активісти екологічних організацій виходять на території пляжів, зон відпочинку, щоб зібрати сотні мішків «різнокаліберного» сміття. Проте, це не вихід із ситуації. Тому запропоновано (як один із можливих варіантів розв’язання наболілого питання) встановити сміттєві контейнери не тільки на офіційних пляжах, а й на «диких». Проблему доручено опрацювати главам держадміністрацій.

«Ким вирубуються ліси, чи узгоджуються ці питання з місцевою владою?» – цікавилися учасники зустрічі. Міністр сільського господарства і природних ресурсів Єфимій Коваль пояснив: «Усе, що ми будемо пиляти й розчищати у 2020 році, узгоджується наперед у поточному році, а не тоді, коли пиляється».

Міністр також пояснив, що всі старі й заражені хворобами та шкідниками насадження розпилюють, а дрова реалізують або видають у держадміністраціях безкоштовно за запитами тих пільгових категорій людей, у будинки яких ще не проведено газ. Замість вирубаних дерев висаджуються нові. Тільки минулого року молоді насадження з’явилися на площі 130 га. У планах на поточний рік – освоїти ще понад 190 га (навесні й восени). За пропозицією громадськості, інформація про місця висадки нових зелених насаджень публікуватиметься на офіційних сайтах відомств для того, щоб громадяни мали об’єктивну інформацію про хід озеленення міст і районів.

Учасники зустрічі зачіпали проблему утилізації пестицидів і агрохімікатів. Тільки за попередні роки з республіки їх було вивезено близько 130 тонн. Упродовж наступних двох років експортують на утилізацію ще близько 180 тонн.

Станіслав Касап пообіцяв, що зустрічі відбуватимуться щоквартально, і захисники довкілля матимуть ефективну допомогу влади, яка сприятиме реалізації Року екології та благоустрою.

Христина   ЖУРАВЕЛЬ.
Фото прес-служби Уряду