Платежі за розміщення відходів

До Федерації профспілок Придністров’я (ФПП) надійшов на розгляд законопроект про внесення змін до Закону ПМР «Про платежі за забруднення навколишнього природного середовища і користування природними ресурсами».

Однією з найбільш актуальних проблем для власників приватних домоволодінь є вивезення сміття. У 2018 році вже набули чинності норми закону про необхідність укладення абонентами договорів з надання цієї комунальної послуги. Але тепер уже виникла необхідність удосконалення законодавчої бази в цій галузі. Розгляд нового законопроекту обумовлений численними зверненнями громадян щодо врегулювання проблеми стягнення платежів за розміщення твердих побутових відходів з власників індивідуальних житлових будинків, в яких відсутні особи, прописані чи зареєстровані за місцем проживання або перебування на термін від одного року і більше.

На практиці часто трапляються випадки, коли (за відсутності зареєстрованих за місцем проживання громадян) власникам індивідуальних житлових будинків за умови, що вони укладають договір на надання послуги зі збирання та вивезення твердих побутових відходів, здійснюється нарахування на одного громадянина. Мотивується такий розрахунок вимогами пункту 1-1 статті 11 Закону ПМР «Про платежі за забруднення навколишнього природного середовища і користування природними ресурсами». Такий підхід не базується на законі, оскільки згаданий законодавчий акт встановлює податкові правовідносини, які не можуть застосовуватися до цивільних взаємин, обумовлених договором про надання послуги зі збирання та вивезення твердих побутових відходів.

Запропонований проект закону спрямований на недопущення порушень норм чинного законодавства ПМР, завдяки внесенню доповнення, що виключає неналежну інтерпретацію правових норм. Таким чином, пропонується пункт 1-1 статті 11 доповнити частиною четвертою з наступним змістом: «У разі відсутності зареєстрованих за місцем проживання (прописаних) або перебування на строк від одного року і більше осіб в індивідуальному житловому будинку (за умови укладення власником індивідуального житлового будинку договору на надання послуги зі збирання та вивезення твердих побутових відходів) платіж за розміщення твердих побутових відходів не стягується».

Як повідомила нашому кореспондентові спеціаліст з правового захисту Ради ФПП Ірина Осадча, ФПП підтримує запропоновані поправки до Закону ПМР «Про платежі за забруднення навколишнього природного середовища і користування природними ресурсами», оскільки в такому випадку Закон стає соціально прийнятним.

Наталя   СИНЯВСЬКА.