Вулиці – обличчя кожного населеного пункту

Охорона навколишнього середовища, чистота і порядок на вулицях міст і сіл – ось лейтмотив цього року. Нагадаємо, він оголошений у республіці Роком екології. Однак, піклуватися про природу і боротися за чистоту довкілля ми почали не тільки нинішнього року. З 1 січня 2018-го набув чинності оновлений Закон «Про платежі за забруднення навколишнього середовища і користування природними ресурсами».

Доповнення внесли, щоб виправити стан справ зі збиранням і вивезенням побутових відходів. Стихійні звалища – це справжнє лихо, з яким б’ються вже не перший десяток років. Та й сміття на вулицях не прикрашає ні міський, ні сільський пейзаж. Чи вдалося законодавчо впливати на екологічну свідомість громадян? Про це ми говорили з начальником дільниці Тираспольського МУП «Спецавтогосподарство» Володимиром Бєляєвим.

«Ситуація щодо вивезення твердих побутових відходів (ТПВ) завжди була складною. Навіть після прийняття згаданого закону вона не покращилася через об’єктивні причини, що склалися в нашому місті упродовж десятиліть. Але позитивна динаміка все ж спостерігається. Це відбувається тому, що переважна більшість тираспольчан цінує й розуміє прагнення держадміністрації зробити Тирасполь справді чистим містом», – поділився думками співрозмовник.

У столиці на сьогодні налічується 10 500 приватних домоволодінь. Кожен господар зобов’язаний укласти угоду з підприємством на вивезення ТПВ зі своєї садиби. За 2 місяці поточного року підприємство уклало з власниками приватних домоволодінь 59 угод, що загалом становить 9 108 одиниць, без угод залишилося 1 469 дворів. Тому, згідно з новим законом, ті власники, що уклали угоди, платитимуть по 12, 85 рубля за 1 особу, а ті, що її проігнорували, –  18, 61 рубля. Ця різниця людей дисциплінує.

Отже, вигідніше укласти угоду з підприємством, ніж дочекатися візиту до свого помешкання представників податкової держінспекції.

Стало менше стихійних сміттєзвалищ. «Ми відстежували по місту, де люди викидають найбільше сміття та ТПВ, і розмістили там контейнери місткістю 5 м³, які в народі називають «лодки». Таких контейнерів установлено більш ніж 60 одиниць, приблизно, на сто несанкціонованих смітників», – зазначив Володимир Бєляєв.

Розвивається інфраструктура, в місті збільшується кількість автомобілів, люди шукають комфортні умови для себе і своїх залізних «коней», але турбуватися за бездоганний вигляд довкілля мають не лише спеціалісти відповідних підприємств – про це має дбати кожен громадянин.

Ми постійно звертаємо увагу на зовнішній вигляд свого міста чи села й задоволені, коли навколо чисто та прибрано, і обурюємося, коли наше око натрапляє на купи сміття та пластику, розкиданого навколо. Хто за нас має прибирати, коли ми навчимося впорядковувати не лише власну оселю, а й навколишнє середовище?

З начальником дільниці розмовляла Аліса   КОХАНОВА.