Заговорили словами великих українців

У Григоріопольському районі вже стало доброю традицією збирати талановиту учнівську молодь на конкурс читців «Лунай, рідна мово!». Багато років поспіль цей конкурс крокує школами району, де вивчається українська мова. Нині свої двері для шанувальників художнього слова гостинно відчинила Григоріопольська середня школа № 2 ім. А. Стоєва.

До мистецького кола зібралося близько 40 учасників, і всі вони вже вкотре довели, що в нашім краї знають, люблять, поважають і розуміють українське слово. Основними критеріями оцінювання виступів конкурсантів були: художній рівень виконавської майстерності; чітка дикція; розкриття головної думки художніх творів; яскрава індивідуальність; культура поведінки на сцені; естетика сценічного одягу.

Виступи учасників засвідчили ретельну підготовку до змагання. У їх виконанні лунали рядки творів різних жанрів. Позитивним є той факт, що учні та вчителі вдаються до різноманітності та індивідуальності у виборі поезії. Кожен із учасників хотів продекламувати вірш якнайкраще, висловити рядками поезій свою солідарність з думками українських поетів.

У вітальному слові голова Республіканської спілки Укрпросвіта ім. Т. Шевченка Володимир Боднар зазначив, що мова – це великий скарб, який треба шанувати, берегти і розумно збагачувати. Тому нинішній конкурс це не просто захід, а велике свято українського слова, яке об’єднує, надихає і сприяє подальшому розвитку української культури в нашій республіці.

Приємною подією для конкурсантів стала зустріч з поетесою, членом Спілки письменників Придністров’я та Росії, режисером, педагогом і журналістом Надією Делімарською. Її ім’я добре відоме у творчому колі літераторів та шанувальників поетичного слова, а твори поетеси вивчаються в навчальних закладах за програмою «Література рідного краю». Надія Євгенівна поставила творчому заходу свою найвищу оцінку. «Я не вперше беру участь у такому конкурсі. Повинна визнати, що з кожним роком усе більше вражена рівнем виконання вами українських творів. Беручи до уваги те, що не для кожного з вас українська мова є рідною, ви демонструєте чудове художнє читання віршів, високу сценічну майстерність, глибоке проникнення у зміст творів та образів. Поезія – це сповідь душі поета. І те, з яким натхненням, з якою любов’ю ви читаєте його рядки, свідчить про спорідненість душ. Я просто в захваті! Усе на такому досконалому рівні, що мені, крім грамот, хотілося б вручити деяким учасникам навіть «Гран-прі», – з захопленням зазначила Надія Делімарська.

Декламація, майстерність виконання, неприхована щирість дитячої душі вразили як глядачів, так і членів журі. Їм було непросто визначити найкращих. Але конкурс – це змагання і, враховуючи всі критерії оцінювання, переможцями оголосили Надію Продан, Вадима Дуброва, Ганну Артемову, Марію Руснак, Надію Пислар, Лідію Тукалову, Дмитра Мирзу, Дарію Карабецьку, Марію Громову.

«Головне завдання конкурсу – популяризація українського слова. Такі заходи сприяють обміну досвідом художнього читання, допомагають дітям розкрити себе як творчу особистість. І дуже хочеться вірити, що ці свята ще довго будуть живим вогником жевріти в їхніх юних серцях», – зазначила керівник районного методоб’єднання вчителів української мови Надія Спориш.

Світлана   КОНДРОВА.