Підсумки першого туру виборів Президента України

Центральна виборча комісія (ЦВК) України опрацювала останні протоколи з результатами голосування в першому турі виборів Президента і готується оголосити другий.

Підсумки голосування дають можливість зробити чимало цікавих висновків про виборчі вподобання та електоральну активність українців. Про це пише інформаційний портал «Новое время.ua» і наводить найцікавіші факти та цифри щодо волевиявлення українців 31 березня.

Згідно з результатами, на першому місці залишився шоумен Володимир Зеленський. Він отримав 30,23 % голосів. Чинний Президент Петро Порошенко – на другому місці. За нього свої голоси віддали 15,95 % виборців. На третьому – лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко. У неї – 13,39 %. За кандидата від «Опозиційної платформи – За життя» Юрія Бойка свої голоси віддали 11,67 % виборців. Він замикає четвірку лідерів першого туру.

Рекорд В. Зеленського

19 областей та Київ підтримали Володимира Зеленського. Лідер партії «Слуга народу» і засновник «Студії «Квартал 95» посів перше місце в більшості регіонів України. Він поступився перемогою лише у Львівській і Тернопільській областях (там переміг чинний Президент Петро Порошенко), в Івано-Франківській області (там перше місце посіла Юлія Тимошенко), а також у Донецькій та Луганській областях (де перемогу виборов Юрій Бойко).

Рекордний показник Володимира Зеленського в Дніпропетровській області – 45,34 %. Це максимум серед усіх регіонів. Крім того, це майже на 15 % більше, аніж шоумен здобув у середньому по країні (30,23 %).

Підтримка понад 40 % виборців на користь будь-кого з кандидатів була зафіксована ще в трьох областях:

— 43,96 % голосів віддали за Юрія Бойка мешканці Луганської області;

— 41,22 % отримав Володимир Зеленський в Одеській області;

— 40,74 % підтримали Володимира Зеленського в Миколаївській області.

Явка виборців

Електоральна явка на виборах в Україні склала 63,53 % (без урахування зарубіжного виборчого округу) – саме стільки виборців із внесених до списків дійшли до дільниць. Свої голоси за одного з 39 кандидатів віддали загалом понад 18 млн 873 тис. громадян. Це близько 45 % від усього населення України – за даними Держкомстату на
1 лютого 2019 року в країні проживало 42 млн 122 тис. осіб.

Менше половини виборців прийшли на дільниці в Закарпатській області – усього 47 % тих, кого було внесено до списків. Це антирекорд усієї України – у жодній з областей не було зафіксовано явку нижче 50 %. Серед головних причин такої низької активності виборців у цьому регіоні багато експертів називають значну кількість трудових мігрантів, які працюють за кордоном.

У той же час найактивнішими виявилися виборці Львівської області (там явка була 68,91 %), Волинської області (68,4 %) і Києва (68,05 %).

Перед другим туром

Близько 2,7 млн голосів склав розрив між лідером першого туру Володимиром Зеленським та його майбутнім суперником у другому турі – Петром Порошенком. У процентному співвідношенні прірва між ними досягла 14,28 % – це історичний рекорд даного етапу для українських президентських виборів, які відбувалися у два тури:

— у 1994 році Леонід Кравчук у першому турі обійшов Леоніда Кучму на 7,19 % (проте програв йому другий тур виборів у підсумку);

— у 1999 році Леонід Кучма виграв перший тур у Петра Симоненка з перевагою в 14,25 %;

— у 2004 році Віктор Ющенко став переможцем першого туру з мінімальною перевагою над Віктором Януковичем (0,64 %);

— у 2010 році Віктор Янукович випередив у першому турі Юлію Тимошенко на 10,27 %.

1,18 % бюлетенів були визнані недійсними в усій Україні. Це близько 222 тис. голосів. Для порівняння – розрив між другим і третім місцем (Петром Порошенком і Юлією Тимошенко) склав близько 483 тис. голосів (2,56 %).

Порушення на виборах

У цілому перший тур виборів Президента України відбувся спокійно. У ЦВК відзначили, що день голосування минув відповідно до законодавства, а ніч після волевиявлення також була без системних порушень. Кількість процедурних порушень, порівняно з виборами 2014 року, скоротилося. Однак деякі порушення особливо виділяються на загальному фоні. Так, у Сумській області виборець запхав у рот бюлетень, але не проковтнув його. Члени комісії це побачили та прямо з рота витягли бюлетень. «Пояснити свої дії він не зміг», – прокоментували подію в ЦВК.

У Національній поліції відзвітували про 2 605 порушень. Проте тільки 61 з них було зафіксоване як кримінальне. Найбільш поширеними порушеннями визнано розголошення таємниці голосування та фотографування виборчого бюлетеня. Найбільшу кількість кримінальних проваджень зафіксували у Дніпропетровській області – 16. Міністр МВС Арсен Аваков повідомив, що курйози не оминули й поліцейських. «Дружина одного з поліцейських прийшла на виборчу дільницю і вимагала, щоб її чоловік не залишався в закритому приміщенні з іншим поліцейським-жінкою. У результаті вони зайшли у сварку і довелося викликати окремий наряд поліції», – розповів міністр.

Зарубіжний виборчий округ

Тільки кожен восьмий з українців, які живуть за кордоном і внесені до списків виборців, узяв участь у голосуванні 31 березня. За даними ЦВК, явка по всьому закордонному виборчому округу склала 12,62 %. Активність зарубіжних українців помітно знизилася в порівнянні з виборами Президента 2014 року, підкреслив за підсумками першого туру голова МЗС України Павло Клімкін. «У 2014 році на закордонних виборчих дільницях проголосували майже 73 тисячі українців, а в першому турі поточного року – трохи більше 53 тисяч. Якась гірка виходить арифметика», – зазначив міністр.

За результатами голосування на закордонному виборчому окрузі перемогу одержав Петро Порошенко. За нього проголосували 38,58 % виборців. На другому місці Володимир Зеленський з результатом 26,14 % голосів, на третьому – Анатолій Гриценко – 10.61 %. Кандидат у Президенти Юлія Тимошенко у цьому списку – шоста з результатом 4,26 %. Її випередили Ігор Смішко (6,66 %) і Руслан Кошулинський (4,66 %).

Українцям із Придністров’я проголосувати не дали

Більшість жителів Придністров’я з українським громадянством проголосувати у першому турі цих виборів не мали можливості. Про це пишуть українські, російські та придністровські ЗМІ. Рясніють коментарями й соціальні мережі. Про це редакцію нашої газети повідомили кореспонденти всіх міст і районів республіки. Про це нам телефонують і пишуть у листах наші читачі.

Ми знаємо, що 31 січня цього року Президент ПМР Вадим Красносельський мав зустріч з головою Спілки українців Придністров’я ім. О. Бута Петром Богуцьким і директором Міжнародної громадської організації «Український центр «Співробітництво» Володимиром Фоменком. Вони обговорили питання організації електоральних процедур. «Вадим Красносельський, зазначивши, що керівництво республіки сприятиме проведенню виборів, підкреслив, що основну роль у цій роботі відіграють громадські товариства, які представляють інтереси придністровських українців», – повідомила прес-служба Президента ПМР.

А ближче до виборів – 19 березня – Тирасполь відвідав Посол України в Молдові Іван Гнатишин. У ході візиту він зустрівся з головами товариств української культури міст і районів, прилеглих до столиці республіки. Крім інших, на зустрічі обговорювалися питання створення умов для вільного волевиявлення громадянами України, які проживають у Придністров’ї. Наскільки нам відомо, тоді ж були призначені й відповідальні за це особи.

Інформація для придністровців про місце збору і час від’їзду до виборчих дільниць була надрукована в наших республіканських газетах. На Першому Придністровському телеканалі аналогічне повідомлення регулярно з’являлося рухомим рядком. Голови товариств української культури кожного дня приймали телефонні дзвінки та надавали вичерпні відповіді громадянам. Навіть українське інтернет-видання СТРАНА.ua опублікувало матеріал про те, що українців Придністров’я безкоштовно відвезуть у Кишинів і Бєльці, де вони зможуть віддати свій голос на виборах Президента України.

Але 31 березня процес підвезення придністровців до Кишинева та Бєльців, практично, був зірваний. «Залишається тільки здогадуватися, – пише «Комсомольська правда в Молдові», – що буде у другому турі, де, як кажуть аналітики, різниця між переможцем і переможеним буде мінімальною». Разом із тим, і редакція газети «Гомін», і наші читачі – ми всі сподіваємося, що уповноважені на те органи розберуться в події, винні будуть покарані, й у другому турі українці Придністров’я візьмуть у голосуванні найактивнішу участь.

Олександр   ПЕТРЕНКО.