Гуморина – це рятувальний круг морячка на хвилях життя

# Як це було

Цього року традиційна Одеська Гуморина стартувала 27 березня з відкриття Міжнародного фестивалю клоунів і мімів «Комедіада». Але, звичайно ж, основне веселе свято 1 квітня розпочалося з карнавального ходу. Його учасники пройшли Дерибасівською від Соборної площі до Приморського бульвару. Причому відзначимо, вперше колона рухалася по червоній доріжці, викладеній за вказаним маршрутом.

Гуморина-2019 була присвячена 100-річчю Одеської кіностудії. Тому головною темою карнавальної колони став кінематограф і, перш за все, кіногерої, «народжені» на Одеській кіностудії. У ході взяли участь Д’Артаньян і три мушкетери, автомобіль МУРа з Глібом Жегловим і Володею Шараповим, Іван Грозний, Тіріон Ланністер з «Гри престолів», русалочка, численні зомбі та багато інших.

Усього Весела карнавальна колона налічувала понад 2 тисячі учасників. Глядачів і роззяв було набагато більше. Більш того, для одеських школярів і студентів цей день міська влада оголосила вихідним. Тому на вулицях «домінувала» молодь в яскравих костюмах з клоунськими атрибутами. Вся центральна частина міста була заповнена людьми. А Приморський бульвар перетворився на суцільний святковий майданчик.

У ході взяли участь актори студій Маски-шоу і Дизель-шоу, онук Чарлі Чапліна Юджин, клоуни та міми з 15 країн, які приїхали в Одесу на «Комедіаду», а також «прості» одесити й гості міста. Так-так, приєднатися до веселого ходу Гуморини-2019 міг кожен охочий. Для цього потрібно було дотриматися двох досить простих умов: мати яскравий зовнішній вигляд і відмінний настрій.

Як правило, найважливішими темами на одеському святі гумору завжди ставали актуальні події в країні, над якими можна пожартувати. Природно, цього року місто жартувало над виборами Президента України. «Порошенко, звичайно, піде у відставку, – почув я розмову двох одеситів у Міському саду. – Але піде, як пішов президент Казахстану – з перейменуванням Києва в Петроград». А на одному з транспарантів було написано: «Це всього лише на 5 років».

Розіграші одеських ЗМІ

Газета «Одесская жизнь» зібрала цілу колекцію «першоквітневих новин», якими намагалася здивувати своїх читачів. І ця спроба їй вдалася. Насамперед, вона повідомила читачам про те, що всі славнозвісні пам’ятники Одеси тимчасово перенесуть у парк Савицького – для збереження скульптур та підвищення туристичної привабливості цього околичного «депресивного» району міста.

Своєрідним лідером розіграшів стала «новина» про те, що «Одеський зоопарк придбав рідкісного Гренландського Лева». При цьому звіринець навіть опублікував відео, на якому по вольєру бігає величезний білий пес у кучерявому білому парику і зображує того самого рідкісного хижака. «Звірячу» тему підтримало періодичне видання «Одним словом», яке опублікувало статтю про те, що в Одесі білі коти витісняють «кольорових» – нібито останніх у місті взагалі майже не залишилося.

Мабуть, після теми виборів Президента України «звірина» тема стала найпопулярнішою в міських розіграшах і жартах. Ще кілька одеських інтернет-ресурсів розповіли історію про вовка Акелу з того ж зоопарку Одеси, який ночами по зробленому ним підкопу тікає з вольєра на злучку з «собаками жіночої статі», поки його вірна подруга по зграї вовчиця Ракша виховує трьох вовченят. Причому вранці Акела справно повертається до себе у вольєр.

Кілька новин-розіграшів, більш тонких і таких, що менше виділяються у загальній стрічці, опублікував новинний портал «Думська». Зокрема, читачам повідомили, що Володимир Зеленський, який лідирує на виборах президента, нині веде переговори з одеським мером про призначення учасника «95-го кварталу» Євгена Кошового на посаду глави Суворовської райадміністрації міста. Друга новина була зовсім правдоподібною, до того ж на злобу дня – одеситам повідомляли про затримання банди злісних викрадачів… асфальту.

І, мабуть, найоригінальніша «інформація» стосувалася обмеження швидкості руху літаків на старій злітній смузі Одеського аеропорту через незадовільний стан покриття. На смузі обіцяли встановити знаки «Швидкість не більша як 30 км/год» і «нерівна дорога». А пілотів-порушників, що перевищують швидкість, обіцяли відстежувати за допомогою радарів TrueCam.

Спеціалізований міський портал «Пасажирський транспорт» також пожартував на тему одеського транспорту і вічного ремонту на одеських вулицях. Портал повідомив, що реконструкція трамвайного полотна на Софіївській вулиці поступово перетвориться на прокладку тунелю для швидкісного трамвая «Північ – Південь». А на одному з одеських web-форумів з’явилося повідомлення, що в перших числах квітня інтернет закривається на генеральне прибирання.

Чим серце заспокоїлося

О 16.00 на головній сцені Одеського театру опери та балету почалася святкова концертна програма та нагородження лауреатів IX міжнародного фестивалю клоунів і мімів «Комедіада – 2019». Одночасно з цим популярні українські групи та репери дали паралельні концерти на інших майданчиках, в тому числі пройшло і шоу «Караоке на майдані» з Ігорем Кондратюком.

Розгорнулося багато стаціонарних ярмарків і барвистих фотозон. У Міському саду вражало уяву косплей-шоу – розмаїтий конкурс костюмів персонажів з фільмів, коміксів і комп’ютерних ігор. Свято в Одесі тривало до пізньої ночі. А вже перед ранком серед найстійкіших учасників Гуморини пішла чутка, що чинний (поки що) Президент погрозив черговим поліпшенням…

Олександр   ЮШИН.