Робочі місця – основне завдання порядку денного

На черговому засіданні Уряду 4 квітня міністр економічного розвитку Сергій Оболоник доповів, що за ініціативою Загальнопридністровського народного форуму (ЗПНФ), який відбувся 17 жовтня 2018 року, була створена і плідно функціонує спеціальна робоча група.

До її складу увійшли представники міністерств, відомств, державних адміністрацій міст і районів, а також ЗПНФ. Фахівці працювали над створенням «дорожньої карти» щодо відкриття нових робочих місць та збільшення кількості зайнятих через перекваліфікацію та підвищення кваліфікації кадрів. Документ передбачає появу в найближчі два роки до 3 тисяч нових вакансій.

Усього розроблено 31 захід у 9 напрямках. «Перше – це аналітична інформація, яка передбачає оформлення єдиної державної системи обліку кадрів та аналіз працевлаштування випускників. Друге – вдосконалення нормативно-правової бази шляхом зміни законодавства в частині податкових преференцій для підприємств, які працюють через центри зайнятості, а також тих, хто створює нові робочі місця», – пояснив Сергій Оболоник.

Окрім того, в дорожній карті йдеться про організацію навчання, підготовки і перепідготовки кадрів, створення ресурсних центрів, закріплення молодих фахівців на підприємствах, пільги для них у придбанні житла. Це також створення нових робочих місць. Тут допоможе реалізація інвестиційних проектів, популяризація робітничих професій, актуалізація зайнятості людей з обмеженими можливостями та тих, хто відбуває покарання в місцях позбавлення волі. Розглядається й можливість надання відстрочки для проходження військової служби.

Олександр Мартинов відзначив важливість виконаної роботи: «Була проведена досить велика підготовча робота, від цілого ряду представників громадськості ми отримали конкретні пропозиції… Саме після цього було прийнято рішення скласти таку дорожню карту». Він доручив направити документ на громадський контроль і наголосив, що «… він є досить гнучким і живим, тому ніщо не заважає вносити до нього нові позиції».

Віце-президент Спілки промисловців, аграріїв та підприємців Придністров’я (СПАПП) Юрій Чебан висловив таку думку: «Тут йдеться не тільки про створення робочих місць, а про системний підхід взагалі – до розвитку економіки в цілому та окремих галузей зокрема. Це реалізація молодіжної політики, впровадження дуального навчання. І, що найголовніше, ніхто не залишається осторонь від розв’язання цієї серйозної проблеми. Усі структури Уряду та найбільш серйозні суспільні організації беруть участь в реалізації документа. Ми вважаємо, що це буде документ постійного виконання», – додав віце-президент СПАПП.

Щодо програми підтримки і розвитку підприємництва, то про неї розповіла заступник міністра економічного розвитку Наталія Ситкіна. Програма передбачає два напрямки – це робота бізнес-школи та виконання проекту «Купуй придністровське».

«Здійснення програми означає запуск, функціонування бізнес-школи: надання фундаментальних знань для підприємців-початківців і менеджерів підприємницьких структур. Підприємці-початківці – це 60 слухачів по 20 осіб у Тирасполі, Бендерах і Рибниці. Результатом навчання для них вважатиметься захист створених бізнес-планів. Менеджери підприємницьких структур – це 200 слухачів, які по закінченні школи мають упроваджувати у своїй роботі інноваційні технології та нові управлінські підходи», – розкрила подробиці заступник міністра.

Олександр Мартинов нагадав, що минулого року Уряд виступив з ініціативою створення цільового бюджетного фонду з підтримки та розвитку підприємництва. Новою позицією цього джерела стало фінансування діяльності бізнес-школи.

Аліса   КОХАНОВА.
Фото прес-служби Уряду